De eviga bloggfrågorna

Linn vill ha svar på de eviga bloggfrågorna. Det kan väl Linn få om hon vill.

1.Så här tänker jag kring vacciner.

Den korta versionen: mina barn är mitt kanske allra största ansvar i detta jordeliv. Därför har jag valt att vaccinera mina barn. Det handlar inte om att vara okritisk, det handlar om att vara kritisk (och realistisk) också mot den egna okunskapen.

Den längre versionen: läs mer om mina tankar här, i mitt mest lästa blogginlägg genom tiderna.

2. Gällande skönhetsingrepp tycker jag så här:

Jag tycker det är enormt sorgligt att världen är så fel att så många anser sig behöva skönhetsingrepp. Att den enskilda människan väljer det är hennes enskilda sak och jag är hemskt ointresserad av att fördöma. Men jag kommer aldrig att kunna tycka att det är en bra grej. Jag applåderar ingens val att låta skönhetsoperera sig utan ser varje operation som ett bevis på att vi som värld har misslyckats.

3. Min sanna åsikt om muminmuggar:

Har köpt varje (tror jag) ny muminmugg sedan typ 2010. Har följaktligen orimligt många, skulle gissa på kanske sextio. Tycker (kanske) orimligt mycket om dem. Men tror inte att jag blir orimligt ledsen om och när en av dem går sönder.

4. Ska barn synas på sociala medier? Så här tänker jag:

Om de syns på ett kärleksfullt och smakfullt sätt, så säger jag ja. Väl medveten om att vi alla säkert någon gång gjort ett övertramp. Vill ändå inte av rädsla för de övertrampen radera barnen helt. Ingrid älskar när jag läser blogginlägg om något hon gjorde eller sa när hon var mindre (hennes favorit just nu är det här) och det skulle inte finnas någonstans om jag inte hade skrivit ner det. Sedan tror jag att barn ska synas mindre på sociala medier ju äldre de blir, när deras beteende blir mera personlighet än utvecklingsfas ska man vara ännu mer varsam.

5. Är jag feminist eller inte? Så här tänker jag:

Absolut, ja. För mig är det något av en grundtanke, en av de utgångspunkter och perspektiv från vilka jag närmar mig hela livet och alla de människor jag möter i det.

6. Mina tankar om kommersiella samarbeten i bloggar:

Otroligt få tankar. Så få och ogenomtänkta att jag inte ens tar mig rätten att skriva ut dem. Har själv ALDRIG kontaktats av ett företag som velat samarbeta kommersiellt med mig. Vad det säger om mig eller företagen kan vi ju fundera vidare på.

7. Kan pojkar ha rosa kläder? Min åsikt om genustänk i kläder:

Hade skyhöga ideal. Kraschlandade med ett barn som ville välja själv redan innan hon fyllde två. Och som verkligen inte valde en genuslinje. Jag har nu funnit frid i att jag låter mina barn klä sig som de vill så länge vi håller oss inom någon slags anständighet. Jag kämpar inte speciellt aktivt för eller emot något men måste erkänna att jag älskar mest de kläder som kan användas av alla barn utan att någons ögonbryn åker någonstans. Min Arvid har gärna rosavita skor, nagellack och lilaglittriga solglasögon. Jag låter honom gärna ha det.

8. Dop eller namnfest – vad väljer jag?

Lätt. Dop. Förstås. Har en ganska okomplicerad syn på dopet. Känner så många barndöpta som i dag skrivit ut sig ur kyrkan och kallar sig ateister. Det går uppenbarligen inte att tvinga någon till en viss tro och därför tar jag ganska lätt på det här. Min tro är det största i mitt liv och att inte döpa skulle kännas som hyckleri. Arvids dop är en av de finaste dagarna i mitt liv. Den dagen kan ni läsa om här.

9. Bloggska – är det ett viktigt språk?

Språk är viktigt. Punkt. Att folk använder språk är ännu viktigare. Punkt. Sedan är jag förstås en sucker för när människor använder språket snyggt, och en del bloggare gör det. Jag får kalla kårar av vackra formuleringar. Jag kan bära med mig några välformulerade rader ur en bok långt efter att jag glömt vad alla personer hette och vad temat var. Jag ser det som en stor glädje att vi läser och skriver mer i dag än vi gjorde förr, men sedan kan jag nog också tycka att vi borde ägna oss åt någon slags kvalitetskontroll av det vi läser. Åtminstone ibland ta oss an längre, sammanhängande texter och mer välskrivna sådana.

10. Den berömda bloggfasaden – ska man visa allt i bloggen?

Som vuxen ska man visa det man vill visa. Det mesta, om det känns så. Det vackra, om det känns så. Alla linjedragningar är helt okej. Ingen bloggare har någon skyldighet att skildra en verklighet som andra kan känna igen och ingen har heller någon skyldighet att finslipa och justera innan något visas. Enligt egen vilja och sunt förnuft.

Som ung tonåring ska man antagligen vara lite mer försiktig, helt enkelt för att alla spärrar inte finns där ännu och för att man på många sätt är så skyddslös och hudlös (utan att man nödvändigtvis vet om det) när man är ung. Jag skulle inte ha klarat av att blogga på ett vettigt sätt när jag var femton och är glad att jag inte hade möjligheten att blogga på ett ovettigt sätt då.

IMG_2814

One thought on “De eviga bloggfrågorna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s