För snäll för länge

Vi som hade det så trevligt. Jag tror att precis alla föräldrar vet vad jag menar, den där känslan som infaller sig när det som i något skede ser ut att bli världens mest harmoniska kväll plötsligt gör en helomvändning och blir något helt annat.

Vi hade en sådan kväll. Vi lekte skola, Medaljskolan hette den, och Arvid var lärare. Vi åt köttsoppa till skollunch. Och sedan slutförde Arvid under stor koncentration ett pussel med hundra bitar helt själv och utbrast lyckligt:

-Nu är jag en riktig pusselmästare!

Medan jag satt i en fåtölj intill och läste ut Mobergs Invandrarna.

Jag sa ju det. Och jag menade det. Världens mest harmoniska kväll.

Och sedan. Plötsligt. Blir det helt annorlunda.

Jag behöver knappast förklara. Alla föräldrar vet vad jag menar.

Och så har vi de där skuldtyngda axlarna, sorgen som tar över en hel liten kropp. Vi försonas, vi hittar ganska snabbt till försoningen numera eftersom vi går vägen rätt ofta. Och i försoningsstuden frågar jag vad det var som hände. Varför det blev som det blev. Inte för att jag tror att jag ska få ett svar som förklarar något, men för att jag verkligen verkligen verkligen vill veta.

Han tittar på mig med de nästblåaste ögon jag vet och säger med allvarlig röst och dramatiska gester:

– Jag vet inte. Men jag tror att jag har varit för snäll för länge.

Och på något konstigt sätt förstår jag precis vad han menar samtidigt som jag inte håller med alls. 

Advertisements

8 thoughts on “För snäll för länge

  1. Jag är en ny läsare här på bloggen och jag har funderat på bloggens namn. Döljer frasen en rädsla för att allt kan gå förlorat om man tillåter sig att njuta av lycka fullt ut? Själv tänker jag att man inte kan vara för lycklig, därför är jag nyfiken på vad frasen står för.

    • Tack för din fråga! Bloggens namn härstammar från en tid för länge, länge sedan då jag ofta fick höra att jag ger ett för glatt och lyckligt intryck på bloggen. Först blev jag ledsen, förstås. Men sedan bestämde jag mig för att försöka börja äga min lycklighet. Så mitt bloggnamn är egentligen ett sätt att visa att jag är medveten om att min lycka kan vara irriterande, men den är äkta och den är min.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s