Så länge

Konstaterande: så länge vi inte bor i Österbotten finns det en plats på jorden där vi alltid är välkomna och alltid lediga. Där vi tas emot med öppna armar och får bo verkligt förmånligt. Där vi får miljöombyte flera gånger i året. Där våra huvudstadsbarn får komma i närkontakt med något helt annat, något som är rötter för deras föräldrar.

Om vi återvänder hit förlorar vi något. Vi förlorar övernattningar i barndomshemmen. Vi förlorar guldskimret över den här platsen. Här stressar vi inte. Här ska vi inte lämna hemmet på morgonen en halvtimme efter att vi vaknat. Här jobbar inte en av oss med ungdomar när de är i skolan och den andra med ungdomar när de är lediga. Här är vi tillsammans. Lediga tillsammans. Och här är vi så sällan och så korta perioder och så svagt vardagsförankrade att vi helt kommer undan allt det som känns jobbigt och svårt här. Så jo, nog skimrar Österbotten av guld för oss så länge vi väljer att inte bo här på riktigt.

I natt somnar jag i ett mörker som är helt annorlunda än mörkret hemma. Trots att det, som min syster påpekade, finns gatlyktor utanför huset. Men de gatlyktorna är också helt annorlunda än gatlyktorna hemma.

4 thoughts on “Så länge

  1. Jag tror dig! Faktiskt. Just nu är vi väldigt nöjda med att bo just precis där vi bor just nu. Och det känns ju skönt att veta att det finns en annan plats där vi troligtvis skulle trivas åtminstone nästan lika bra. Men då skulle vi förlora en av våra bästa ledighetsorter.

    • Det förstår jag. Saknar Haga något alldeles ofantligt ibland! Så länge man är nöjd där man är finns det ju noll orsak att göra något åt det. Skönt, för funderingar på hur man ska ha det kan vara väldigt tärande…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s