Var det idag du blev stor?

Vi hör så många berättelser om människor som får vänta alldeles för länge på den hjälp de behöver. Här kommer en helt annan berättelse.

Förra veckans onsdag pratade jag med den person som fattar beslut om skolskjutsar i vår hemkommun och idag – bara nio dagar efter det första telefonsamtalet – åkte Hilde skoltaxi till förskolan.

Jag satt och åt frukost när hon kom in i köket. Hon hade självmant på eget initiativ gått ner till hallen och klätt på sig ytterkläder. Jacka, utebyxor, skor, mössa, vantar och den väst som förskolebarnen ska ha när de åker skolskjuts. Allt var med, allt var på rätt plats.

– Kommer du nu, mamma? frågade hon.

Hon hade liksom blivit två år äldre på den korta stund som gått sedan vi sågs senast.

– Var det idag du blev stor? frågade jag som aldrig har långt till det lite dramatiska.

– Inte tillräckligt, svarade hon som aldrig har långt till de ännu större.

Sedan gick vi ut på gården och ungefär exakt samtidigt kom taxin. Hon var nervös och glad och stolt. Hälsade rakryggat och svarade på frågor med klar röst. Fick välja plats och valde framsätet bredvid chauffören.

Och sedan for hon. Och jag stod kvar en liten stund och förstod inte när vår lilla blev så stor. Och jag kände ingen sorg alls men väldigt mycket förundran.

Förundran känner jag också varje gång välfärdssamhället visar sitt mest välfärdiga ansikte. Tänk att hon får också den här hjälpen. Jag vill våga räkna med det men jag vill aldrig ta det för givet.

Första taxiresans dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s