Människor som jobbar med andra människors sjuka barn

Han har plockat i ordning en påse med pyssel och bok. För det får alla barn på barnavdelningen. Han säger lite ursäktande att det inte var så lätt att hitta grejer som passade henne med tanke på att hon ju inte är något litet barn, men har plockat i ordning en påse i alla fall. Vi älskar det.

Dessutom berättar han att han enligt datorn har träffat och skött om Ingrid en gång tidigare. När hon var åtta månader gammal och tog sitt livs första sjukhusnatt. Det finns liksom ett band redan från början. Vi älskar det också.

Han är hennes skötare de första åtta timmarna här, och han är den snällaste, lugnaste, mest pedagogiska och peppande jag kan tänka mig. Han borde klonas, tänker jag. Han borde på riktigt finnas överallt, han skulle kunna finnas överallt. Och han väljer att finnas just här. På sjukhusets barnavdelning.

Som vi älskar det.

För vissa uppgifter behövs en kvinnlig skötare och också hon är helt fantastisk. Hon tycker Ingrid är så duktig att hon efteråt låter Ingrid välja ett virkat gosedjur som någon genomvänlig själ virkat så att barn på sjukhus ska kunna få med sig ett gosedjur hem. Också den här skötaren är lite ursäktande. Vill också tonåringar ha sådant här? Om de vill. Ingen är stor på sjukhus.

Älskar älskar älskar.

Vi har träffat många andra skötare också. Och ett par läkare. Alla har varit så fina och trygga och härliga. De människor som jobbar med andra människors sjuka barn borde få diplom och medalj och pris alla dagar.

För ett år sedan pratade vi mycket om sjukvården. Om hur de som jobbar inom sjukvården får världen att snurra, om hur beroende vi alla är av dem. Vi pratade om att vi inte får glömma det sedan. Om att det måste märkas i löner och arbetsförhållanden. Inte har vi väl glömt?

För det får vi inte göra. Vi är så otroligt beroende av att det finns bra typer som är beredda att jobba som sjukskötare. Nu och i framtiden. Vi måste se till att de som vill hjälpa människor har råd att göra det – också om de är ensamstående trebarnsföräldrar. Vi måste se till att också människor som kan välja och vraka bland studieplatser och jobb ibland väljer sjukvården. Det får inte bli ett jobb som bara de som inte får välja ”måste” ta.

Ingen gång är en människa så liten som när hennes barn är på sjukhus. Att då få möta människor som dem vi har fått möta nu gör hela skillnaden. Vi måste se till att det är sådana människor vi får möta också i framtiden.

Bild från Ingrids första sjukhusnatt.

3 reaktioner på ”Människor som jobbar med andra människors sjuka barn

  1. Så kärleksfull text o så beskrivande hur det känns att både vara förälder där men även hur barnen blir omhändertagna där. Allt gott till er o medalj åt personalen❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s