Det bästa jag läste i februari

Jag läste inte så mycket i februari, men jag läste några riktigt, riktigt bra böcker. Här kommer de:

Amerikansk jord av Jeanine Cummins. Tänk dig att du och din släkt firar en födelsedag ute i trädgården. Du går in med ditt barn för att hjälpa hen gå på toaletten och medan ni är där hör ni hur din man och alla andra femton i trädgården skjuts ihjäl. Ledaren för knarkkartellen var ute också efter dig. Du tar din åttaåring och flyr. Så började den här boken. Och sedan var jag fast. Sedan läste jag en bok som jag antagligen aldrig glömmer. Grym och grymt bra.

Ibland hör jag om en bok och tänker att jag ska läsa den. Men så går veckor, månader och år utan att jag gör det. Till sist gör jag det ändå och undrar varför jag inte gjorde det för länge sedan. Maja Lundes Binas historia är en sådan bok. Jag borde ha läst den för länge sedan, men jag läste den nu och tyckte så mycket om den. Om binas betydelse, förr, typ nu och i framtiden. En jättevälskriven bok med tre olika biberättelser i tre olika tider som sedan knyts ihop med varandra.

Den här är spännande! Jag tycker om hjärnan och jag tycker speciellt mycket om när hjärnan förklaras på ett inspirerande och tydligt sätt. Anna Tebelius Bodin har just den förmågan. I boken Vad varje pedagog bör veta om hjärnan, inlärning och motivation skriver hon om just precis det. På ett roligt, smart och begripligt sätt som gör att man bara vill kavla upp ärmarna och bli bättre än någonsin.

På läsambassaden hade vi vår första praoelev i februari och hon tipsade oss om Ruta Sepetys bok Strimmor av hopp. Jag läste den och blev helt såld. Det här är en fasansfull berättelse om Stalins utrensning i Litauen. Om en femtonårig flicka som under flera år lever under fasansfulla omständigheter i ett fångläger i Sibirien. Om svält, smärta, död men också om strimmor av hopp. Jag tycker den här boken är både väldigt bra och väldigt viktig eftersom den lyfter fram en kanske lite bortglömd del av andra världskrigets historia.

Februari bjöd på ännu ett mästerverk. Stöld av Ann-Helén Laestadius. Den här boken tog mig in i en värld där jag vistats alldeles för sällan. Jag fick läsa om samernas livsvillkor och verklighet och jag blev alldeles golvad. Så arma bra. Vad jag älskar typ allra mest med böcker? När de ger mig en större förståelse för andra människor, när de öppnar mina ögon för andra verkligheter. Den här tyckte jag också väldigt mycket om.

Så det var det bästa jag läste i februari. Vad var det bästa du läste?

10 reaktioner på ”Det bästa jag läste i februari

  1. Jag älskar de här inläggen, Amanda! Så inspirerande. Det bästa jag läste var Agota Kristof-trilogin som du tipsade om. Just nu läser jag Samtycket som också är hemsk och hemskt bra.

    • Tänk! Jag läser också just den just nu! Och misstänker starkt redan nu att den kommer med på min marslista.

      Och STORT tack för dina ord! Roligt att någon uppskattar mina boktips-inlägg. Hann faktiskt fundera om någon alls har glädje av dem medan jag skrev det här.

  2. Jag tycker också väldigt mycket om dina boktips, har hittat massor av läsvärt tack vare dem! Nu har jag just blivit klar med Säg inget om Lydia av Celeste Ng, finstämd och rörande.

  3. Tack för dina boktips! Min bästa bok i februari var utan tvekan Bertells Heiman. Tyckte den var så brutalt bra, en bok jag kommer att bära med mig länge, länge, och definitivt en av mina topp tre-läsupplevelser någonsin.

  4. Jag är en mormor som läser din blogg för att jag tycker det är roligt att läsa något positivt och ”värmande” i dessa tuffa tider. Du skriver så fint om dina barn och om din man så man blir alldeles varm inombords. Jag uppskattar också dina boktips och jag har lånat och läst flera av de böcker som du tipsar om. Fortsätt gärna med boktipsen!

  5. Tack massor för boktipsen, satte genast alla på min ”att låna”- lista. Så bra att få boktips då jag själv just nu sällan har tid att gå till bibban o botanisera fastän jag sedan barndomen älskat att läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s