Icke-behövd

Ibland tror man att man ska få en räkmacka och så får man… något helt annat. Andra gånger tror man att man ska få… något helt annat tills man känner doften av räkor och inser att man inte fick bara en räkmacka utan en hel räksmörgåstårta.

Fredagen den 28 augusti 2020 var en räksmörgåstårta.

När jag hämtade Hilde strax före fyra var det i vetskap om att hon hade en alldeles för kort natt i ryggsäcken. Hon har varit på gnälligt och skört humör några kvällar i rad så efter en ännu kortare natt än vanligt hade jag riktigt låga förväntningar. De blev inte högre av att hon grät och/eller skrek hela vägen hem för att det körde bilar på vägen.

Efter kanske sju svaga minuter hemma vände allt. Hon började leka i hallen. Lyssnade på Greta Gris i bangrunden, åt lite knäckebröd. Stora barnen var med kompisar. Hilde lekte och lekte och lekte så där som ingen av våra andra barn någonsin har gjort för sig själva. Jag och Fredrik låg på soffan i vardagsrummet med varsin dator och varsin bok och levde räkmackeliv och plötsligt var klockan halv åtta. Ingen hade behövt oss på flera timmar.

Jag tror på att få vara behövd, att det är ett av människans grundläggande behov. Jag älskar att det finns människor som behöver mig. Men ibland – och ibland ofta i den tillvaro som är min – finns det absolut inget skönare än att för en stund vara helt och hållet icke-behövd.

Oj, så jag behövde få vara icke-behövd just den där stunden just den här dagen.

Tack.

4 thoughts on “Icke-behövd

  1. otroligt skönt med de där oväntade stunderna av harmoni och lugn, särskilt när man varit förberedd på kaos. att vara behövd på ett större plan men inte behövd just i stunden är en fantastisk kombination!

  2. Så hon blev hämtad före fyra från dagis och lekte för sig själv till halv åtta med hjälp av lite knäckebröd? Ingen middag? Undrar bara…

    • Bra fråga. Och jo, så var det faktiskt just den här dagen. Hon fick naturligtvis erbjudande om att äta vid ett par tillfällen (vi hade matrester att värma) men hon var helt ointresserad. Så vi åt middag tjugo över åtta istället. Då var hon och de andra också intresserade. Det går att göra på många olika sätt. Tydligen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s