Tänka på det goda

De där första coronadagarna var varannan människa plötsligt någon slags tvärsäker expert. De flesta av oss visste precis hur den här situationen borde lösas.

Sedan hände något. De självutnämnda experterna, de tvärsäkra som pekade med hela handen gick i ide. Insåg väl att det var läge att erkänna att vi inför just det här står enade i att ingen riktigt vet.

Men den senaste veckan har de vaknat ur sin dvala igen. Var och varannan människa är igen någon slags tvärsäker expert som vet precis huruvida skolorna borde öppna igen för terminens sista veckor eller inte. Jag har pendlat mellan att vara helt matt och helt road av hur mycket folk i kommentarsfälten vet.

Inte heller jag vet hur vi borde göra. Och jag är den första att erkänna det. Nu vet vi ändå hur det blir. Skolorna öppnar gradvis igen från och med 14 maj och vi kan tycka vad vi vill om det. Vare sig vi pekar med hela eller halva händer eller låter bli att peka. Men vi kan också alla välja att försöka tänka på det goda med det beslut som fattats, för det är givet att båda vägarna hade haft sina för- och nackdelar.

Jag försöker ju se alla glas som innehåller något gott som halvfulla och när jag nu letar efter det halvfulla i det här beslutet hittar jag det här:

1. Också vi som tycker det här undantagslivet suger kanske kan njuta åtminstone lite av de sista två veckorna när vi äntligen vet när slutet kommer. Jag känner redan nu hur jag kan ta lite kortare jobbdagar lite oftare när jag vet att jag får komma ikapp i lugn och ro redan om ett par veckor. Jag kan unna mina barn och mig själv och min Fredrik att jag är lite mindre stressad och splittrad och sur.

2. Det finns barn som kommer att få träffa de trygga, nyktra vuxna som är just vuxna i deras liv igen. Som får varm mat. Som får hjälp och stöd. Jag vet att det blir tillfälligt och att sommaren kommer för snabbt emot för de barnen. Men vi måste inse att varje dag av stabilitet och normalitet är hemåt för våra svagaste. För oss som har det bra hemma har varje coronavecka gått lite bättre och lite lättare och vi kanske ifrågasätter poängen med att behöva återgå ”nu när vi äntligen har lärt oss det här”. Men för dem som har det dåligt hemma har varje coronavecka gått lite sämre och lite värre. Och dem måste vi värna om.

3. Det finns också barn som har det tryggt hemma och hyfsat tryggt i skolan, men som befinner sig lite i den sociala periferin. Och de är en stor grupp. De där som inte direkt far illa, men som inte heller har den där självklara bästisen, det där vi som i ”vad ska vi göra på midsommar?” eller ”hur ska vi fira din födelsedag?”. För de barnen och de ungdomarna tänker jag att en öppen skola två veckor kan vara en betydligt öppnare dörr till något slags socialt sommarliv. Sänka tröskeln lite. Någon som kanske hade glömts bort under hela sommarlovet om skolorna inte hade öppnats kanske blir ihågkommen nu.

4. Hilde. Rent själviskt är jag så glad för att min lilla minsting ska få återvända till dagis. Hon som igår på morgonen, efter snart sju veckor hemma, hoppfullt frågade om det var dagisdag och som grät lite när jag meddelade att nej. Hon som dagligen funderar på vilka dagiskompisar hon ska bjuda på sitt födelsedagskalas. Hon som längtar efter tanttona.

5. Hoppet. Känner ni också hur det återvände lite grann? Ja, vi ska fortsätta vara försiktiga. Ja, vi ska undvika stora folksamlingar. Nej, det vanliga livet är inte tillbaka. Men att skolorna öppnar igen är ändå ett steg åt ett klart roligare håll.

Nu gäller det att inte andas ut för häftigt. Vi har fortfarande ett kritiskt läge och det finns all orsak att vara försiktig. Vi har fortfarande ett livsviktigt uppdrag: hålla avstånd, tvätta händer och värna om våra svaga. Det uppdraget har inte försvunnit någonstans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s