När livsglädjen återvänder

Klockan närmade sig halv sex. Jag satt på trappan utanför huset och formulerade ett blogginlägg om hur mina stora sommarlovsbarns extrema bråkande i dag slitit livsglädjen ur mig. Allt som bara kunde bli en konflikt i dag blev det. Också mycket av det som inte kunde bli en konflikt lyckades ändå bli det.

Så det här satt jag och skrev om. Ytterst drabbad av självömkan. När jag plötsligt hörde ett jubel. Och in på vår gård tågade ett stort gäng av våra vänner här i Österbotten. En av mina bästa vänner, hon som inte alls är som jag men som känner mig så väl och älskar mig så bra, hade fixat välkomstfest på vår gård. Fredrik visste om det. Stora, bråkande sommarlovsbarnen visste också. Jag hade absolut ingen aning.

Men jag vet nu hur det känns när livsglädjen återvänder på de korta typ åtta sekunder det tar att inse vad som just hände.

Vilken fin kväll vi fick. Balsam för min själ. Perspektiv. Härliga samtal och många skratt.

Hon höll ett tal, hon den där som är en av mina bästa – för på den punkten är vi plötsligt lite lika. I sitt tal uttryckte hon glädje över att vi är här nu och sorg över att det inte alltid varit så lätt att vara glad över att vi skulle komma då jag haft en så svår och jobbig vår. Jag har inte ens tänkt på det, hur min icke-glädje också slukat en del av hennes glädje. Det är vänskap.

Alla de underbara som var här i kväll är ju det jag klamrade mig fast vid genom det svåra och jobbiga. Nu finns de betydligt närmare, om än inte direkt nära. Det gör mig så innerligt glad.

Också den här dagen – som oftast präglades av bristen på livsglädje – får sluta i enorm tacksamhet. Tänk att de så ofta får vara så.

En av vännerna hade gjort en fantastisk tavla. Hon frågade om jag kände igen citatet. Om jag gjorde.

En reaktion på ”När livsglädjen återvänder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s