Den mest jämlika riksdagen hittills

Det finns väldigt mycket väldigt tråkigt som kunde sägas om riksdagsvalet som kom och gick, men i dag vill jag fokusera på en glad nyhet.

Fest och glädje!

Aldrig förr har lika många kvinnor suttit i Finlands riksdag. Det gör mig genuint lycklig. Inte för att kvinnor nödvändigtvis är bättre, smartare, snällare och mer kompetenta än män men för att de faktiskt är lika bra, smarta, snälla och kompetenta som män och för att de behöver få vara just det också i riksdagen.

Om politik skulle vara tråkigt och torrt och irrelevant skulle det inte spela någon roll vem som sitter i riksdagen. Men politik är inte det, politik är liv. Det handlar om dig och mig och den vardag vi möter. Därför behöver alla slags liv och vardagar finnas representerade när besluten fattas. Det måste finnas någon som är ungefär som du och det måste finnas någon som är ungefär som jag. Alltså är den mest jämlika riksdagen hittills en bra sak. Grattis, Finland!

Men samtidigt. Vi måste prata om Vasa valkrets. Det är ofantligt trist att det finns så få kvinnor bland de nyvalda riksdagsledamöterna från Vasa valkrets. Min blivande valkrets. Hur kan bara tre av sexton vara kvinnor? Det känns ju som om det finns fler kvinnor i herrarnas handbollslandslag än i den skaran och på många sätt är det ju nog ett misslyckande.

Jag har ingen aning om varför det ser ut just så här i just den österbottniska kretsen och jag hoppas att du som bor på min nygamla hemort är lika förvånad som jag. Eller? Har du någon aning? Vågar du spekulera?

Det måste ju finnas någon som är ungefär som de österbottniska kvinnorna också. Ju.

4 reaktioner på ”Den mest jämlika riksdagen hittills

  1. Tror de invalda kvinnorna är så starka i sig. De invalda kvinnorna i Vasa valkrets fick så många röster var. Kan hända att många, speciellt kvinnliga väljare vill vara säker att deras kandidat kommer in och där för väljer en stark kvinna. Vi borde väl våga bredda oss lite. Men jag vet att jag också föll i den fällan. Jag röstade på ett säkert kort. En stark och erfaren kvinna som verkligen behövde in.

    • Så är det kanske, jo. Och det är ju verkligen så att de tre invalda kvinnorna fick jättemånga röster personligen. Synd bara att vägen var så lång till kvinnorna därefter.

  2. Försöker du alltså säga nu att jag som kvinna borde ha röstat på en kvinna bara för att en man som är gift med en kvinna som är ungefär som mej inte skulle kunna veta vilka beslut som enligt mej borde tas?! Nej, jag ser nog hellre till deras värderingar än till deras kön! Om den jag röstat på är lika smart, snäll och kompetent som mej så kvittar det att han är en man. Så tänker jag…

  3. Det var tydligen alldeles för få kvinnliga kandidater som väljarna ansåg vara kompetenta. Sedan kan man fråga sig, varför var det så? Är det Susanna Koskis agerande (förräderi mot sina väljare) som väcker denna misstro, åtminstone just här i trakten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s