Våra svagaste

Jag har inte sagt någonting. För jag vet så väl att jag mer än någonsin predikar för färdigt frälsta eller för stängda öron. Men jag kan inte vara tyst.

För mina vänner har varit på sjukhus med sin svårt sjuka pojke i över en månad nu. Han är ett av många barn som kan dö av sjukdomar som de flesta av oss har råd att se som ofarliga barnsjukdomar. Deras rädsla är inget retoriskt medel i en livlig debatt om mässling. Deras rädsla är på riktigt och tyvärr helt befogad.

Vi som har råd att välja ska välja också för dem som av olika orsaker inte kan välja vaccin. Och vi ska välja för dem som kan knäckas av sjukdomar vi inte själva behöver vara rädda för.

Däremot behöver vi inte idiotförklara någon annan människa någonsin. Speciellt inte om vi vill att den andra ska lyssna på oss. Vi behöver inte heller vara hatiska för att kunna vara tydliga.

Men vi behöver ta hand om våra svagaste.

3 reaktioner på ”Våra svagaste

  1. Vi ska absolut skydda våra svagaste! Men skyddar vi våra svagaste när vi använder oss av ett vaccin som ursprungligen kommer från en av våra svagaste som inte kunde försvara sig och som inte ens fick chansen att leva? Det är en annan fråga..

    • Svaret på din fråga är tveklöst JA! Även om man tycker att det är sorgligt att någon mamma på 60-talet valde av personliga skäl att genomgå abort, så finns det ju inget i världen som vi hade kunnat göra för att stoppa det, för att skydda det fostret. Jag var inte ens född då. Fostret dog inte för vetenskapen, men tack vare vetenskapen har det lilla fostret hjälpt till att rädda otaliga liv. De celler som man fick lov att använda har utvecklats till cellinjer där man odlar t.ex. det försvagade röda hund viruset som används i MPR-vaccin. Att tacka nej till vaccin skyddar ingen, hjälper ingen. Att vaccinera skyddar de svagaste runt oss just nu, de som vi kan skydda. Till och med katolska kyrkan har kommit med ett uttalande där de säger att cellinjernas ursprung inte är något skäl till att inte vaccinera och att de är positiva till vaccination.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s