130 000 barn

I dag har jag fått lyssna på en föreläsning om PISA-undersökningen tillsammans med andra som brinner för barn och ungas läsande. På ett sätt hade jag velat höra att en inspirerande lärare och en medveten satsning i skolan kan göra vem som helst till en framgångssaga vad beträffar läsningen. I stället fick jag höra att hemmets resurser och barns socioekonomiska bakgrund påverkar deras läsförmåga allra mest.

Samma dag skriver Mirjam Kalland i en kolumn för HBL att barnfattigdomen i vårt land har tredubblats och att uppskattningsvis 130 000 finländska barn lever i fattigdom. Samt att den här fattigdomen påverkar barns skolframgång och utbildningsmöjligheter mer än tidigare.

Vi har mycket att vara stolta över som land. Vad gäller föräldraledighet är vi till exempel bland de bästa i världen. Men dessa 130 000 barn har vi svikit. Det sägs ju ofta att ett den sannaste berättelsen om ett samhälle är den om hur samhället tar hand om sina svagaste. I så fall är den sannaste berättelsen om oss hur vi har tagit hand om dessa 130 000 barn.

Och vi har plötsligt inte alls lika mycket att vara stolta över.

Så nej. En inspirerande lärare och en medveten satsning i skolan kan inte göra hela skillnaden. För alla. Men vi kan göra en stor skillnad för någon, rentav för många. Och för någon kan vi säkert göra hela skillnaden.

Vi får aldrig ge upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s