Kropparna som vi andra också vill ha

Jag har vänner som är mycket, mycket snyggare än jag. Inte för att det skulle vara någon mästerlig prestation, men ändå. De har de där kropparna som vi andra också vill ha. De passar i kläder. Trots att nästan ingen ser ut som dem är nästan alla kläder gjorda för just dem.

Jag vet. Det är orimligt. Och orimligt sant.

De äter å ena sidan inte lika mycket glass och godis som jag, det är sant. Men så smala som de är nu när de närmar sig fyrtio har jag å andra sidan aldrig varit. Så visst har vi olika förutsättningar.

Men det är ju just det. Att vi har så olika förutsättningar. Och hur en kropp ser ut och passar i kläder säger så väldigt lite. Det kan hända att den snyggaste vän du har är den som avskyr sitt yttre allra mest, och jag är fortfarande med bestämdhet av åsikten att jag hellre känner mig snygg än är snygg. Om jag får/måste välja.

Dessutom är kropp så mycket mer än hur den ser ut eller ens hur den som bor i kroppen tror att den ser ut. Jag tänker på en av de smala och snygga i mitt liv. Hon vill egentligen bara en enda sak; bli gravid. Men hennes kropp vill det inte. Jag har aldrig frågat om hon hellre skulle ta en kropp som ser ut som min och som levererar barn än den kropp som ser ut som hennes men inte gör det. Jag har aldrig behövt fråga. Svaret är så otroligt givet. Och en annan smal och snygg. Som drabbas av åkomma på åkomma på åkomma. Det är alltid något som krånglar. Hon skulle garanterat välja femton kilo till om hon fick hälsa och välmående på köpet.

Min kropp må se ut som den gör, men oj så den levererar. Nästan inget av det jag velat ha har den förvägrat mig. Att jag ser magsjukan förra veckan som ett stort svek säger något om hur mycket jag räknar med och litar på min lekamen till vardags. Och jo, jag förstår att vara tacksam.

Det finns så många olika kamper. Inte ens de med avundsvärd fettförbränning har någonsin allt. De kan ha mycket mindre än vi, trots att de ser bättre ut i kläder. För att inte tala om utan. Vi ska vara snälla mot oss själva och snälla mot varandra. Snällhet är ett så sjukt bra första steg i kampen mot en värld som hela tiden vill få oss att tro att vi inte duger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s