Fantastisk personal på våra daghem

Samma dag som vi kan läsa om hur ett daghem i Helsingfors stundvis haft två vuxna på 63 barn ska min ettåring tillbaka till sitt daghem i Helsingfors efter två sjukdagar hemma.

– Hilde, jag har saknat dig! Jag har funderat varje dag om Hilde ska komma i dag och nu kom du, säger den ljuvliga människa som tar emot henne i tamburen.

Hilde hinner knappt ta av sig halaren och tvätta händerna innan hon sträcker fram handen till mig och visar att jag kan gå.

– Hejdå, mamma, säger hon.

Och när jag går är hon – som vanligt – lugn och glad och trygg.

Jag skriver det här just i dag för att vi kanske behöver en glad berättelse om dagis just i dag.

Men jag skriver det ännu mer för att vi också behöver vara medvetna om att det är hon – den ljuvliga människan i tamburen – som betalar det pris som någon annan egentligen borde betala. Det är tack vare henne och alla andra fantastiska barnträdgårdslärare och barnskötare som så många av oss får lämna lugna, glada och trygga barn på dagis trots att barngrupperna är för stora och antalet vuxna famnar för få. Varje dag går de två mil när jobbet egentligen kräver en. De får täcka upp och fylla i luckor. Och jag kan bara föreställa mig vad det kostar dem att leverera allt det när villkoren och förutsättningarna egentligen inte finns.

Jag har inte svaren och lösningarna, men jag vet att det är livsviktigt för vårt samhälle att vi har fantastisk personal på våra daghem. Den dag vi inte längre kan lita på våra daghem kommer betydligt färre av oss att kunna jobba och vi vet vad det gör med ett samhälle. Och låt oss tala klarspråk: det blir också en dödsstöt för jämställdheten.

Daghem måste vara platser där bra typer vill och orkar jobba. De som förmår älska också andras barn behövs på daghem, de får inte skrämmas bort av att daghem blir destruktiva platser för de barn de älskar. Det får inte bli så att bara de som verkligen inte fick eller kunde göra något annat ska jobba med våra barn. Vi måste hitta svar och lösningar.

Det här är en så sjukt viktig fråga. För mig. För dig. För barnen. För oss.

För henne.

2 reaktioner på ”Fantastisk personal på våra daghem

  1. Jag måste hålla med dig Amanda! Båda mina barn tas emot av välkomnande armar varje dag på samma plats som ni. Vi är oerhört tacksamma att få kalla just den platsen vårt dagis. Personalsituationen på daghemmen i Helsingfors är akut. Något måste göras. Det är frågan om omvårdnaden av våra dyrbaraste skatter. Vi har inte råd att ta risker med deras säkerhet eller välbefinnande. Men tyvärr har de underbara pärlorna som jobbar på våra daghem inte makten att ändra på strukturen. Det måste ske en strukturell förändring på samhällsnivå. Vi hoppas att beslutsfattarna skulle förstå allvarlet i situationen. För redan bara en olycka är en olycka för mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s