Den som inte kan säga R

– Jag är för spänd, jag vill inte gå! ropade han i morse och låg och vred sig på madrassen.

Vägrade vakna. Vägrade stiga upp. Vägrade första dagen i förskolan. När ryggsäcken är lika stor som man själv är spändheten lätt händ. Och sedan kröp det fram, det som vägde ännu tyngre än ryggsäcken; han kan ju inte säga R.

– De kommer inte att förstå mig, snyftade han.

Jag försökte försäkra honom om att de kommer att förstå. Att ingen förstår så bra som andra barn och att de som jobbar på förskolan i någon mån har betalt för att förstå dem som inte kan säga R.

Han trodde mig inte.

Men vi fick en drömstart. Vi kom först av alla och vi fick berätta om vår spändhet. Lägga ord på att vi inte kan säga alla ord. Och efter en liten stund bokstavligen skuffade han ut mig ur förskolan. Han som vägrade släppa greppet om mig bara några minuter tidigare.

De förstod. Han hade en jättefin dag. Och nog kan jag älska alla dem och er som ger våra barn drömstarter! Tack för kärlek, värme och mjukhet. Och för att ni förstår också den som inte kan säga R!

Han kan inte säga R. Men han kan säga allt viktigt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s