De måste inte

Hon har sin mormor med sig. Tror jag. Mormodern har käpp och rör sig stelt och långsamt, barnbarnet håller henne under armen, liksom ledsagande, och pratar lugnande. Så där som man gör när man flyger till Stockholm med en äldre lite orolig dam.

Så där som mormor kanske pratade lugnande med henne när hon var liten och rädd för åskan eller monster under sängen. Eller när hon längtade efter sina föräldrar.

Vi ska klättra upp för en trappa för att ta oss in i planet. Till och med jag som är frisk och stark och kan springa halvmaraton – om än långsamt – måste klättra. Vad mormor måste göra för att ta sig upp vete fåglarna.

Och då händer det.

Barnbarnet går före. Bereder väg. Kollar terrängen. Och vänder sig om och hejar på mormor som vinglar upp med sin käpp. Hon strålar med hela ansiktet. All tro i världen bor i hennes blick när hon tittar på sin mormor.

Och så händer det.

En random ung man bakom mormor tar tag i mormors käppfria arm och hjälper henne upp. Han måste inte. Förstås inte. Men han gör det ändå.

Och så händer det.

Mormor har nått trappans topp och får gå in i planet. Flygvärdinnan som tar emot henne ler stort större störst och berömmer mormor. Som om hon bestigit ett berg. Hon kramar liksom om mormor lite. Hon måste inte. Förstås inte. Men hon gör det ändå.

Och jag blir lite gråtmild. (Det är ändå typ två dagar sedan jag grät senast, så det börjar väl bli dags.) Men mest beror min mildhet på att jag blir påmind. Påmind om att världen ju faktiskt är full av människor som faktiskt inte måste men som gör det ändå och av barnbarn som tar hand om sina mormödrar med enorm kärlek. Av människor som gör sitt bästa. Som vägrar bli en del av en berättelse om mörker och själviskhet och kyla. Som vill något annat. Som gör något annat.

De gör inget mindre än förbättrar världen.

3 reaktioner på ”De måste inte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s