Två vuxna är för lite

Min systerdotter har plockat en bukett blommor (jag misstänker att sådana som förstår sig skulle kalla dem ängsblommor).

– Till alla föräldrar! säger hon högtidligt när hon överräcker den till oss.

Och just så är det i vårt sommarliv. Alla föräldrar. Vi är en familj med många föräldrar. Ofta tänker jag att två vuxna egentligen är för lite, att fyra känns betydligt mer rimligt. Två kan fara ut och springa utan att lämna en ensam med alla barn. Några kan handla mat medan en annan klipper gräs och ytterligare en förbarmar sig över disken. Det finns många som kan skjutsa barnen till kusinklubb, spela sällskapsspel och läsa högt. Det finns till och med någon som vill se VM-matcher med dig. Det finns helt enkelt fler möjligheter, fler konstellationer och fler som bär tillsammans.

Fler och bredare marginaler. Och det ger ett helt annat lugn.

Vår sommarfamilj innebär förstås också att tre barn blir sex barn. Fler som kan strejka, krångla, vägra och trotsa. Men mest av allt; fler som kan leka, spela, hänga och hitta på. De är nästan aldrig i samma värld som vi. De är detektiver, barnen von Trapp, figurer i Astrid Lindgrens berättelser, medborgare i Sherwoodskogen eller något annat härligt.

Vi har det väldigt bra. Jag tror bestämt att det är det här som är att leva idyll.

Bild: Matilda Audas Björkholm

2 thoughts on “Två vuxna är för lite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s