Kristen feminist

Kan man vara kristen och feminist? Det frågar sig en ung människa på nätet. Svaret som människan får är att det knappast är möjligt. Att man kunde vara både och när feminismen kämpade för rösträtt, men att man inte kan vara det i dag.

Punkt.

Jag är både kristen och feminist. Att läsa att det är en omöjlig kombination kunde göra mig sårad – och en sämre dag kanske jag hade blivit just det – men i dag gör det mig egentligen bara förvirrad.

Att påstå att jag inte kan vara både kristen och feminist skulle ju betyda att jag:

a. inte är kristen

eller

b. inte är feminist.

Eller så betyder det att antingen jag eller frågebesvararen har missuppfattat vad feminism innebär.

Jag lutar åt att det är så. Ord missförstås (och missbrukas) hela tiden. Men jag lutar också åt att det faktiskt kan vara farligt att hävda att man som kristen inte kan vara feminist. Att göra det kan stänga dörrar som inte behöver vara stängda. Dörrar som kanske tvärtom borde vara vidöppna för att någon själ någonstans ska kunna komma närmare sanning och ljus.

Jag har full förståelse för att alla ideal i feminismens namn inte är förenliga med alla ideal i kristendomens namn och att det därför kan kännas svårt. Men att utgå från att kombinationen är omöjlig för att jag personligen inte ser några broar känns lite förenklat.

One thought on “Kristen feminist

 1. Nu gillar jag inte ordet feminist, då jag istället vill använda likaberättigande.
  Men är du kristen är du väl automatisk en feminist?
  Jag tror vi är alla lika mycket värda, även om vi biologiskt har olika uppgifter.
  Men idag år 2018 så är det inte så stor skillnad på män och kvinnor och vi har en flytande gräns mellan manligt och kvinnligt.
  Visst tycker jag om att öppna dörren för kvinnor men jag är också tacksam att det finns kvinnor som öppnar för mig.
  Nej, jag ser inga motsättningar utan tycker det är naturligt….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s