Vill du ha familj?

– Du behöver verkligen inte svara på den här frågan, men jag ställer den i alla fall.

Så säger jag. Ofta. Jag saknar liksom känsla för vilka frågor som är lämpliga att ställa. Eller också låtsas jag sakna den känslan för att få veta lite mer än jag annars skulle få veta.

På sistone har jag ofta sagt så och sedan frågat mången ung människa om barn och familj. Mycket väl medveten om att vi långt ifrån alltid väljer själva har jag frågat hur de nu tänker. Tror de att de kommer att vilja ha familj i framtiden?

De flesta unga män svarar direkt. Snabbt. Med självklarhet. Ja. De tror att de vill ha familj. Många till och med vet.

De flesta unga kvinnor svarar inte direkt. De tvekar. Tänker till. Svarar långsamt. Nja, kanske. Kanske inte. De vet faktiskt inte om de vill ha familj.

Jag tror inte att unga kvinnor tycker mindre om barn än unga män. Traditionella könsroller har säkert sett till att det är snarare tvärtom. Men jag tror att unga kvinnor tror sig få betala ett högre pris för sina barn än unga män. Och det är ju väldigt svårt att hävda motsatsen om man är intresserad av att hålla sig till sanningen. Att vara mamma är en sak och att vara pappa är en annan sak.

Vill vi ha ett framtida samhälle där det föds barn? I så fall tror jag att vi måste se över vår familjepolitik och vår familjeekonomi. Det finns naturligtvis en massa andra faktorer till ett nej till barn, alla kan man inte komma åt och vissa ska man kanske inte ens komma åt. Men det måste gå att komma åt det faktum att många unga kvinnor i dag tror att de måste välja mellan familj och karriär. Den nöten bara måste vi klara av att knäcka.

Det måste gå att vilja ha sådana här godingar också om man är välutbildad, driftig och ambitiös ung kvinna. Det måste. Annars är det en enorm förlust för oss alla.

(Sedan kan jag förstås vara lite avundsjuk på de människor som ännu får tro att familj alltid är ens eget val. Men det är en helt annan diskussion som vi tar en helt annan dag.)

2 thoughts on “Vill du ha familj?

  1. Hej Amanda!
    Bra skrivet tycker jag.
    Litteraturtips: Tio tankar om arbete skriven av Bodil Jönsson 2016.
    M v h Gilla

  2. Det har gått så många troll i vårt samhälle idag att det är svårt att ha barn. Då tänker jag både på ekonomi och arbetstidsarrangemang. Dessutom vill vi ha så hög levnadsstandard att vi gör allting ännu dyrare.
    Beslutsfattarna oroar sig för det sjunkande barnafödandet. Det talas vackert om att stöda barnfamiljer, men hur är det i praktiken? Där finns det mycket att förbättra. T.ex. att mammaledigheter skulle vara pensionskvalificerande.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s