Det här med vargen

Och plötsligt fick vi något som påminner om ett oförtjänt vårlov. Visserligen jobbar Fredrik mycket och jag lite, men vi är på annan ort och barnen är lediga. Så ja; vårlov.

Vi firar vårt vårlov på en ort som på många sätt är olik vår vanliga. Jag och Fredrik var ute på en promenad tidigare i dag. Vi såg inte en enda bil och inte en enda människa. Det är ofantligt lugnt och ofantligt tyst. På många sätt ofantligt tryggt.

Men det är ju det här med vargen.

Till den här orten har jag kommit varje jul och varje sommar sedan jag flyttade hemifrån hösten 2003. På den här orten bodde jag när jag gick i högstadiet och gymnasiet. Och på den här orten har jag aldrig tidigare ens funderat på vargar.

Det är lätt att sitta hemma i Helsingfors och tycka att varghysterin på landsbygden är just hysteri. Hemma i Helsingfors är det lätt att göra sig lite lustig över de österbottningar som vill ta lagen och vapnen i egnahänder.

Men för de småbarnsföldrar som inte längre vågar låta bebisar sova ute i vagnen på gården är det inte lika lätt. För dem som plötsligt känner sig tvungna att skjutsa barnen till skolan är frågan verklig. Och för de föräldrar som inte längre låter barnen leka ensamma ute på gården är skräcken ett faktum. (Fatta själv: den förälder som inte låter barnen leka ute på gården är faktiskt rädd. Vi mutar ju ut dem i vanliga fall!)

Som så många andra gånger är det lätt att uttala sig om faror som inte hotar en själv. Det är väl klart att alla vill att vargen ska få leva – så länge vargen inte vill leva där man själv lever. Alla ska naturligtvis få säga sina åsikter, men alla åsikter kan inte väga lika tungt. Vi som ser vargar som sagofigurer och djurparksattraktioner måste helt enkelt backa lite och låta dem som har vargspår på bakgården tala först.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s