För att du inte

För att du inte

tog det gudomliga

dig till en krona,

för att du valde

smälek och fattigdom

vet vi vem Gud är.

Så lyder första versen i en av mina bästa psalmer, texten är skriven av Carl Olov Hartman. Lyssna på den här. Eller allra helst, om du är riktigt ambitiös – och det ska du vara – på finlandssvenska Mrs Bighill Singers version på spotify.

Jag tycker ju så mycket om Jesus! Han är så bra. Så obekväm, så jobbig, så utmanande. Och just den här dagen, den långa fredagen, tänker jag på hur avgörande det är att han inte gjorde sig lika stor som han hade rätt att göra sig. Som det står i ett av mina bästa bibelställen:

”Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss.” (Fil. 2:6-7)

I dagens värld talar vi mycket om att vi människor ska hitta vår plats. Om att vi inte ska göra oss mindre än vi är. Och vi tror ofta att det handlar om att göra oss själva stora. Större. Störst.

Och så kommer han, den allra största, och vänder upp och ner på allt genom att säga att den största bland oss är de andras tjänare.

Jag tänker att det är just precis så. Att vi nog ska hitta vår plats, den plats där vi kan tjäna andra. Att vi inte ska förminska oss själva genom att låta bli att tjäna dem vi är satta att tjäna. Att vi ska få bli större genom att göra andras liv stora.

Han talar inte om vassa armbågar, om att maxa våra jag eller om att mata våra egon. Han talar om en helt annan väg: tjänandets väg. En väg som aldrig har varit speciellt populär och som kanske gör sig mindre än någonsin i den tid som är nu. Han skulle knappast få många likes på insta. Kanske inte ha speciellt många följare. Någon mediecoach någonstans skulle nog ta ett allvarligt snack med honom och be honom fila lite på sin image. Att tala om att vi ska tjäna andra är ju inte 2018.

Men han är inte 2018. Han är betydligt större än så. Genom att han gjorde sig mindre. Ja, min Gud gjorde sig mindre än han måste. Bland annat just därför är han min.

3 reaktioner på ”För att du inte

  1. Min älsklingspsalm ❤️ Därför skall alla sargade, döende, alla de dömda, säga med alla heliga, saliga: Jesus är Herre.

  2. Precis så stor och liten är vår Gud! Tack Amanda för att du så ofta visar på vem Jesus är, och att du skriver för en så brokig skara människor utan att halka ner i något dike.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s