5 orsaker att älska påsken

För varje år som går tycker jag lite mer om påsken. Det finns så många saker som är så väldigt rätt med påsken och jag verkar se dem bättre ju äldre jag blir. Ser du dem också?

1. Kravlösheten.

Det finns så våldigt få måsten förknippade med påsken i jämförelse med nästan alla andra högtider.

2. Icke-kommersialismen.

Vi ger inte varandra påskgåvor. Vi köper inte påskpynt för absurda summor pengar. Vi behöver inte köpa oss en glad påsk. Frågan är om vi ens kan.

3. Stressfriheten.

Hänger säkert mycket ihop med att vi måste så lite och köper så lite. Städar så lite, bakar så lite pepparkakor och springer på så få påskfester i skolor, daghem, fotbollsföreningen och ordkonstgruppen. Det är så lätt att hitta påskfriden i jämförelse med många andra frider vi jagar. (Som om frid någonsin går att hitta av någon som jagar!)

4. Kyrkan.

Kyrkan är bättre än någonsin när det är påsk. Inte så att kantorn är vassare, predikningarna mer retoriska eller kyrkkaffet godare, men så att påsken ensam rymmer hela livet och allt som det kan rymma. Helst skulle jag vara i kyrkan precis varje dag i stilla veckan. Kastas mellan de drastiska vändpunkterna i en berättelse för stark för att vara av människohand skriven. Som livet ser ut just nu får jag leva med att det blir för få kyrkobesök, men jag får vara tacksam för de som blir.

5. Ljuset.

Det finns inget ljusare än påsken. Ljuset återvänder helt konkret och dessutom firar vi att ljuset vann över mörkret, livet över döden, kärleken över hatet, det goda över det onda, hoppet över hopplösheten. Allt det jag hoppas allra mest på. Allt det jag vill allra mest.

Må påskfriden och påskglädjen bli din. Glad, glad påsk!

Det här är ju inte heller tråkigt.

2 reaktioner på ”5 orsaker att älska påsken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s