Andra människors magrutor

De vill så väl. De vill ju bara inspirera till en hälsosam livsstil. De delar med sig av sina liv för att vi andra ska vilja ta tag i våra egna. De tränar ofta och delar gärna med sig av träningspass och framsteg. De visar mycket hud. Förlåt, muskler. De äter ägg och kvarg och fettfri grynost. Har ibland cheatdays som i min värld ter sig som sämre lördagar.

De vill så väl. Men det blir så fel.

Jag har valt bort dem ur mitt flöde. Jag behöver inte fler röster som talar om mina tillkortakommanden, det finns redan för många sådana röster. Jag behöver inte jämföra mitt eget liv med sådana liv som jag varken orkar, kan eller vill leva. Jag behöver inte påminnas om allt jag inte är och har. Tvärtom. Varje dag vill jag påminnas om allt jag faktiskt är och har. Och det hittar jag ju inte i andra människors magrutor. Eller klädgarderober. Eller semesterresor.

Min kloka syster Emma finns i dag med i en artikel på dagen.se. Där står det bland annat att hon har slutat följa konton “som får henne att bli mindre tacksam för sitt eget liv”.

Så arma bra sagt. För just så är det.

Jag vill värna om min tacksamhet. Den är bland det absolut bästa jag har. Den ger mig perspektiv, glädje och ödmjukhet. Den ställer mig på rätt plats i förhållande till allt annat.

Välj det som gör att du kan se på dig själv, dina gåvor och ditt liv med nådig blick. Välj bort resten. Ingen har råd med resten.

Bild: Matilda Audas Björkholm

6 thoughts on “Andra människors magrutor

 1. Ja, så rätt. Vi skall vara glada och tacksamma över allt det vi har istället för att sukta efter det vi inte har, eller har förlorat. Försöker påminna mig om det. Bloggen min hjälper mig också att få syn på det. Precis som det verkar vara för dig. Lika fast ändå olika 🙂
  Tack för dina fina texter!

  • Tack för dina ord! Exakt så är det; att bloggen hjälper mig att få syn på det jag har att vara tacksam för. Skrivandet gör vägen till tacksamheten kortare. ❤️

 2. Vilken vacker text! “Varje dag vill jag påminnas om allt jag faktiskt är och har. Och det hittar jag ju inte i andra människors magrutor.” Helt sant! 🙂

  Jag förvånades själv över hur mycket mer tacksam jag blev över mitt eget liv när jag slutade följa bloggar som fick mig att känna att mitt eget liv inte var tillräckligt bra. Idag väljer jag noga vilka bloggar jag följer varje vecka, jag är medveten om att de kommer att påverka min världsbild och självbild. Jag vill vara tacksam varje dag, inte fokuserad på vad jag INTE har.

 3. Det finns många sätt att känna välmående. För en del sitter välbefinnandet i magrutor. Andra köper en chokladplatta och får det bruna och det rutiga i samma köp. Leva och låta leva, tycker jag
  Sedan kan det förstås vara till fördel att lyssna också på dem som förfäktar åsikter som man inte själv kan omfatta. Det kan finnas något guldkorn att plocka, även om man inte låter omvända sig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s