Inte feminist

– Jag hatar inte män, så jag är inte feminist.

Konstaterar hon. Med all tvärsäkerhet som bara får plats i en sextonårig kropp – och i en sådan verkar det rymmas mer tvärsäkerhet än i både en sexårig och tjugosexårig kropp.

Nej, hon ser inga glastak. Hon ser inga 88 cent. Inga kvinnofällor. Men hon ser kortklippta kvinnor med vassa glasögonbågar och hår under armarna. Och där kan hon inte se sig själv.

Hon är viljestark och handlingskraftig. Har aldrig sett det faktum att hon är kvinna som ett hinder eller ens en bromskloss. Varför skulle hon vara feminist? Nej, just det. Så hon är inte feminist.

Men hon är jag. Eller var jag.

Några år senare fanns glastaket där. Sällan över hennes egna hus, men över alldeles för många medsystrars. Och det räckte. Hennes egen offentliga euro är faktiskt en euro, men många andras avrundas märkligt långt neråt. Och det räckte. Hon såg kvinnofällorna. Föll i några, undvek andra. Mer på tur än skicklighet. Och det räckte. Och så såg hon en Jesus som såg kvinnor och upprättade dem. Det blev spiken i en kista.

Hon är feminist.

Hon hatar verkligen inte män. Är inte kortklippt, har inte några vassa bågar och ids inte uttala sig om armhålorna. Men är feminist. Helt enkelt för att hon vill att alla ska ha samma möjligheter och samma rättigheter och samma skyldigheter. För att de som kommer sedan ska slippa kämpa mot glastak, försvagade euro eller farliga fällor. För att hennes döttrar, systrar, systerdöttrar, guddöttrar, kompisdöttrar, kvinnliga elever och församlingstjejer ska få bli det de var tänkta att bli. Inget mindre.

Det handlar om henne.

Bild: Kavilo photography

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s