Andras barn i våra händer

Jag är som folk är mest. Jag läser om bilskoleläraren som anklagas för sexuella trakasserier och i dag läser jag om hur bilskolans ägare svarar på det.

Han svarar dåligt. Bär inget ansvar och verkar egentligen inte heller tycka att den utpekade läraren ska göra det.

Jag blir så upprörd. Som lärare är vi faktiskt ansvariga för andra människor. Andra människor lägger sina barn i våra händer och då ska de händerna veta vad de gör. De ska aldrig någonsin röra på ett sätt som känns obehagligt. Aldrig någonsin.

Och på något sätt är ju det här om möjligt ännu viktigare i den märkliga situation som en körlektion ändå är. I ett klassrum är det ju oftast ganska många par ögon och öron på plats och det finns en trygghet redan i det, men i den där bilen är det oftast bara en elev och en lärare. I ett slutet fordon som den som kör dessutom inte till fullo behärskar. Snacka om utsatt läge. Snacka om att mer än någonsin vara mån om att vara en trygg och stabil vuxen människa. Inte en skum typ som ställer frågor om sexliv och föreslår otrohet.

Blä.

Eftersom jag är som folk är mest läser jag kommentarerna också. Och där finns – förstås – en som stör mig. Den pensionerade bilskolläraren som tycker det är synd att vi i dag känner oss kränkta för så mycket. Som minsann också har blivit utsatt för direkta närmanden av kvinnliga elever – mest kvinnor i medelåldern – men som inte blev störd av det utan bara tyckte det var humoristiskt och patetiskt.

Suck.

Varje sådan kommentar påminner om att vi måste fortsätta prata. En viktig diskussion har kommit igång, men den är långt ifrån avslutad. Vi får inte sluta prata.

Och vi får inte sluta tänka på det, vi som dagligen får ansvara för andra människors barn. För andra människor. Vi har det värdefullaste som finns i våra händer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s