Då kan jag inte tänka på Gud

Han är den första och hittills enda hos oss som bryr sig om blommor. Han, min lilla son. Inte på det sättet att han skulle ha gröna fingrar. Eller komma ihåg att vattna sin krukväxt. Men den ska finnas kvar. Den är viktig.

Han bad mig sätta krukväxten högt upp på bokhyllan en gång när vi skulle ha en liten gäst på besök. En sådan där liten gäst med stora, okontrollerade gester. En sådan där gäst som lätt kunde förstöra en krukväxt på låg hylla.

– Den får inte gå sönder, förklarade han med stort allvar.

– Nej, okej. Jag märker att den är viktig för dig? halvt konstaterade och halvt frågade jag.

– Den får inte gå sönder, för då kan jag inte tänka på Gud, svarade Arvid.

Och sedan såg han till att jag lyfte upp den hjärtformade krukväxten tillräckligt högt i hyllan.

Jag älskar det. Att den hjärtformade krukväxt som han själv valde i butiken blev en väg till Gud. Det trodde jag inte, det tänkte jag aldrig. Men det visste han, det såg han direkt. För han såg ett hjärta och han vet att det symboliserar kärlek.

Och han vet vem som är kärlek.

Jag går sönder när människor berättar att de lärt känna Gud som en sträng och hård domare. Som någon som med rynkad panna sitter och iakttar dina misslyckade försök som människa och bara väntar på att du ska falla. Jag blir så arg på alla som förklarat dåligt och visat fel. Och jag blir så arg på mig själv för alla de gånger då jag förklarar dåligt och visar fel.

Jag önskar så innerligt att fler människor skulle få se Gud som Arvid ser honom. Den som ser Gud när han ser en hjärtformad krukväxt ser nog på många sätt helt rätt. Och jag önskar att ingenting någonsin ska skymma hans sikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s