Det dåliga samvetet

Jag läser en bok om kvinnor som har både barn och karriär och jag läser om det dåliga samvetet som kommer på köpet. Dåligt samvete för att barnen har långa dagisdagar. Dåligt samvete för att barnet fick åka på utflykt utan matsäck. Igen. Dåligt samvete för att du inte säljer kaffe och bulle till förmån för lägerskolan den här gången. Heller.

Otillräcklig på jobbet. Otillräcklig hemma. Det får liksom inte märkas på jobbet att du har barn och det får inte märkas hemma att du har jobb.

Är det så här? Måste det vara så här? Går det att vara mamma och ha ett jobb utan att också ha dåligt samvete? Kan vi göra en liten undersökning?

Du mamma som jobbar; har du dåligt samvete? För vad?

Du pappa som jobbar; har du dåligt samvete? För vad?

Du förälder som är hemma; har du dåligt samvete? För vad?

Bilden har ingenting med någonting att göra. Men jag tycker om den. Till det där köket längtar jag alltid.

16 reaktioner på ”Det dåliga samvetet

 1. Ja jag har också dåligt samvete. Jag har många barn och har varit hemma i många, många år. Trots att jag har valt det medvetet och att jag tror att mina barn har fått något otroligt fint då de har en mamma som finns hemma både när de far till skolan och när de kommer hem och trots att jag tycker att syskon är en av de största gåvorna i livet… Ja ändå så har jag dåligt samvete för sådant som de inte kan få just för att de har det här. Har man en mamma som har hemvårdsstödet som inkomstkälla så har man inte möjlighet att fara på utlandsresor, stoltsera med märkeskläder eller ha den dyraste sportutrustningen…och mycket annat materiellt. Och trots att jag är övertygad om att de lever riktigt bra ändå så får jag ibland dåligt samvete över det. Jag går och funderar på hur barnen kommer att uppleva det när de blir stora, om de tycker att jag har varit egoistisk i min önskan om en stor familj, om de tycker att de har fått skämmas för att vi inte följer normerna och om de har saknat att inte ha varit i dagvård utan istället hemma med mig. Typ sånt.

 2. Jag är hemmamamma och har dåligt samvete för att jag inte uppskattar tiden med mina barn tillräckligt mycket. Jag leker för lite med dem och jag känner hela tiden att det egentligen är något annat jag egentligen borde göra. Och egentligen vet jag att det inte är sant och att jag är en bra mamma, men alla andra är ju alltid lite bättre.

 3. Jag har massor med dåligt mammasamvete hela tiden. Just nu är jag hemma med barnen och känner att jag inte räcker till som mamma åt båda barnen. Att jag underhåller dem för lite och att det blir för mycket tv. Har dåligt samvete för att jag är för arg och sur.
  Samtidigt har jag dåligt samvete för att jag längtar tillbaka till arbetslivet. Då kommer jag ha ännu mindre tid med barnen. Men börjar känna mig som en surkärring att bara vara hemma och lyssna på gnälliga barn. Barn som gnäller antagligen på grund av mig.

 4. Jag är hemma med dottern som är 9månader, inget dåligt samvete över nånting men däremot stress och ångest över att behöva återvända till jobbet snart…

 5. Jag är en mamma som jobbar och har ständigt dåligt samvete för att jag kommer hem för sent, vabbar för lite, reser för ofta… trots att barnet då är hemma med sin pappa. Har tackat nej till fina erbjudanden karriärsmässigt för att jag inte vill öka tiden och ansvaret på jobbet än mer..

 6. Jag är en mamma som jobbar 100%. Fick en gång frågan om jag bor på jobbet av vår 3-åring =/ Ja, jag har dåligt samvete för att jag ger mycket energi till jobbet och när jag väl hämtar barnen på dagis så är vi alla mest trötta och orkar inte ge varandra den bästa kvalitetstiden, som man önskar som mamma. Men pappan jobbar lite lägre procent, så det hjälper upp det dåliga samvetet lite.

 7. Hej!
  Jag är hemma med mina tre små (5 år, 3 år och 8 månader) och älskar det. Vissa dagar känner jag att jag inte ger dem tillräckligt med tid, ofta på grund av sömnbrist och oslagbar trötthet, men andra dagar ger jag dem dubbelt så mycket och de ger mig ännu mer. Jag är tacksam över den här tiden. Jag ser dem växa upp och trots att en del dagar är fyllda av skrik och gråt så vet jag att jag bara kommer minnas de fina stunderna i efterhand. Nej, inget dåligt samvete. Jag njuter !

 8. Jag är just nu hemma med vår son 4 månader och har redan dåligt samvete över att vår ekonomiska situation inte tillåter att jag kan bli hemma efter föräldraledigheten och att han därför inleder sin dagiskarriär så tidigt.

 9. Jag jobbar 100% och min man jobbar 100%. Barnen,snart 3 år och 8 år, tycker antagligen att jag jobbar mer än pappa. Ibland har jag dåligt samvete åt alla håll, gentemot allihopa. Försöker att pussla och jobba distans så mycket som det går för att hinna med. Och ibland lyckas jag mota samvetet i grind. Jag tror inte att min man har dåligt samvete i samma grad som jag. Han jobbar 6-7v borta och sen är han hemma lika länge. Kanske det sku vara lättare så, tänker jag? Teoretiskt alltså. I praktiken skulle jag ha svårt att vara borta från barnen, vilket han också har. Det hjälper att han är hemma 6-7v, då hinner jag fokusera mera på jobbet men då händer det att jag tycker att jag har för lite tid med barnen. Inte helt lätt matematik.

 10. Jag var hemma i 13 år med barnen, hade lite kvällsjobb ibland. Det var tufft ekonomiskt men sett i bakspegeln så har jag inte ångrat mig.
  Däremot har jag ibland dåligt samvete över att jag var sur och tvär under tiden då ynsta dottern var liten. Har berättat nu i efterhand åt de stora barnen att jag hade en förlossningsdepression och att det var därför.
  Nu jobbar jag korta dagar så att dagistiden ska vara så kort som möjligt. Tack och lov har jag den möjligheten, annars hade jag haft dåligt samvete.
  Lite jobbigt är det att maken ska dra det tyngsta lasset för att få pengarna på bordet. Men det valet har vi ändå gjort tillsammans.

 11. Bra inlägg och kommentarer! Ja, jag har dåligt samvete – mest hemma och på jobbet trängd. Tänker irriterat att samhället borde få ta den här smällen eftersom industrialiseringen har tvingat ut kvinnor i arbetslivet – man borde göra rum för barn i arbetslivet, typ att föräldrar får jobba kortare veckor eller att arbetskamrater kan vara lite flexibla kring de med små barn, för det gagnar oss alla att ha ”friska” barn som växer upp till sunda medborgare och det gagnar oss alla med mindre stress.

 12. Ifall jag har mycket kvälls-och nattjobb kan det kännas jobbigt, men då arbetsturerna är regelbundet oregelbundna känns det ok. Jag var hemma tills yngsta var 3,5 år och det räckte. Nu har jag också lediga vardagar pga veckoslutsjobb, så vi hinner ses 😊 Jag jobbar också deltid 30h/vecka och det känns passligt. Så gällande jobbet har jag inte dåligt samvete för tillfället.

 13. Jättekul att du läser min bok! Det värmer verkligen att höra och att du lyfter frågor kring det. Jag blir så glad när vi börjar diskutera dessa frågor så vi kommer längre i dessa frågor och mår bättre.
  Om du gillar boken så får du gärna lägga upp en bild på den i din blogg. Skulle uppskattas supermycket:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s