Att stå för min egen dålighet

Jag äter för mycket kött. Jag köper för mycket kläder. Jag kör för mycket bil. Jag köper alldeles för mycket leksaker. Jag slänger bort för mycket mat. Jag slösar bort för mycket av min alldeles för dyrbara tid på alldeles för meningslösa saker.

Jag skulle så gärna vilja vara en människa som kan stå rakryggat för allt jag är och gör, men jag är tyvärr inte det.

Jag gör så mycket som är dåligt. Och det minsta jag kan göra är väl att stå för min egen dålighet. Att inte försöka hitta på ursäkter och förklaringar som egentligen inte finns. Att inte försöka berättiga beteenden som i ärlighetens namn inte går att berättiga. Att inte låtsas att det dåliga jag gör egentligen är ganska bra för att sedan kanske sova lite bättre om nätterna.

Dagens människa vill ju vara genomtänkt och medveten. En sådan där typ som kan argumentera väl för sina val, gärna med källhänvisningar och fotnoter. Och det är ju fint att vi ibland gör bra val som vi faktiskt kan stå för. Men ibland gör vi dåliga val, helt enkelt för att vi är lata och själviska och inte alltid orkar ta ens de strider som faktiskt är värda att ta.

Vi ska alltid sträva efter att vara bättre och göra bättre. Men jag tror inte att vi kommer dit genom att konstruera falska ursäkter för att berättiga vår dålighet. Jag tror snarare på att vi erkänner vår egen dålighet och vågar möta den hos oss själva.

Men då måste det vara okej att vara dålig.

Ljuvliga är de människor som får oss att vilja vara bättre. Och ljuvliga är de människor som påminner oss om att vi är helt okej också när vi är dåliga. Det dåliga vi gör är aldrig okej. Men vi själva – vi är det alltid.

Rentav mer än okej. Alltid.

One thought on “Att stå för min egen dålighet

  1. Du har så rätt. Vi behöver uppskatta varandra för det vi är och inte för det vi presterar. Samhällets prestationshets tar inte fram det bästa i oss alla gånger.
    Men tror kanske inte heller att man ka gömma sig bakom en ursäkt att man är ”dålig” för att ”det är bara sådan jag är”.
    Men jag tycker också att har man som du kommit fram till att det finns saker som man ville ändra har man ju redan kommit långt. En medvetenhet om sina val och värderingar är ju en förutsättning för att kunna efterleva dem. Nästa gång kanske du stannar upp och tänker att kunde jag idag tagit cykeln istället för bilen? Skall jag idag välja det vegetariska alternativet istället för kött? Kan jag värma maten i morgon istället för att slänga bort den nu? Klarar vi oss utan den nya leksaken? Inte varje gång och inte heller oftast, men någon gång kanske du kommer att svara ja på den frågan. Och känna dig som en vinnare. Och alla de gånger du inte gör det är du inte en dålig människa utan lika värdefull ändå. Och kan sova gott om natten.
    Var snäll mot dig själv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s