Jag och mitt samvete

Tack för era berättelser om era samveten! Det dåliga samvetet verkar tyvärr ingå i föräldraskapet och det är kanske inte så konstigt. Har man valt att ha barn har man ju också valt att ha en uppgift som man ibland är för liten för. Det är mer än rimligt att samvetet skaver ibland.

Men med konstant dåligt samvete ska ingen människa behöva leva.

Vem eller vad är det som ger dig dåligt samvete? Det är en helt avgörande fråga. Om du har dåligt samvete för att barnen mår dåligt så är det värt att ta på allvar. Om du har dåligt samvete för att din parrelation mår dåligt är det också klokt att lyssna. Men om det dåliga samvetet kommer av någon annan människas kommentarer om dina livsval så är det antagligen helt okej att bara låta det rinna av.

Vi behöver bli bättre på att välja vilka röster vi lyssnar på. Det finns ju en massa människor som vill att vi ska ha dåligt samvete. Kanske för att de själva ska kunna vara nöjdare med sina egna livsval. Och skrämmande ofta för att vi ska tro att vi behöver köpa fler saker.

Det finns inte ett recept på familjeskap. Det finns miljontals. Om du, dina barn och den du delar livet med alla mår bra så har ni antagligen hittat ett recept som ni får till ganska bra. Grattis! Håll fast vid det! Och inse att det är helt onödigt att ha dåligt samvete då.

Bild: Maria Hedengren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s