Alfons och Arvid

Alfons Åberg är väl något av en okrönt kungen av dåligt läggdags. Han ska dricka och kissa och något slags mjukisdjur ska letas fram. Det är Alfons vi använder som skräckexempel.

Eller? Är det? Faktiskt?

Alfons Åberg har i sanning mött sin överman i Arvid Kass. Vadå kissa en gång? Pröva åtta gånger. Leta efter mjukisdjur? Ha. Försök hitta den där ena specifika plastbilen som kom i kinderägget för två veckor sedan och som ingen sett röken av sedan dess?

No offense pappa Åberg, men du vet ingenting om läggdags som strular.

I två år blev det bråk nästan varje kväll hemma hos oss. Vi försökte förstås bryta det destruktiva mönstret och har hunnit testa många olika system och knep. Men de fungerade antingen inte alls eller bara någon enstaka gång.

I november testade vi ännu ett nytt system. Om Arvid stannar i rummet efter läggdags får han ha godisdag på lördag. Om man är tillräckligt gammal för att kunna somna lugnt och skönt är man också tillräckligt gammal för godisdag.

Typ.

Det fungerade.

Vi talar om en förändring från natt till dag. Nu kommer han upp kanske en eller två gånger. Förr kanske tjugo. Nu kan han ha någon enstaka fråga. Eller två. Förr kanske trettio. Skillnaden är enorm. Att få vara på gott humör också mellan åtta och nio på kvällarna är livskvalitet. Det gör så gott.

Mitt i glädjen över att det numera är så harmoniskt här hemma efter läggdags är jag onekligen lite provocerad. Så han kunde alltså hela tiden? Han bara ville inte!

På något plan har vi ju ändå funderat på om han varit otrygg eller ledsen eller bara alldeles för pigg. Att han helt enkelt var totalt omotiverad är ju på många sätt en provocerande insikt.

Frågan infinner sig. Vad mer skulle han kunna om han skulle vilja?

Jag tror att vi aldrig någonsin har fått lika mycket för 110 gram lösgodis en gång i veckan. Går det att få ännu mer?

Eller mister vi hela stycket om vi gapar efter ännu mer?

Han som kan. När han vill.

3 thoughts on “Alfons och Arvid

  1. Ettusen-noll åt Arvid. Aj att om han kan?? Världsbäst i win-win som är ett blixtsnabbt och vinande rackarspel som spelas i Wimbledon. Ibland. Mycket bra att kunna

  2. Eftersom du frågar: gapa INTE efter mer. Åtminstone inte ännu. Men det är ju blott och enbart en åsikt byggd på erfarenhet av ett av mina barn och därmed antagligen värdelöst som generellt råd. Alla barn är olika osv… Men det kan ju hända att det är just precis detdär han klarar av för just precis 110g lösgodis och att mera utmaningar eller bara 90g lösgodis gör att han inte kan längre. Eller så inte. (Men kvällsfrid är värt SÅ mycket så jag skulle inte våga chansa ❤️)

  3. Kanske en kombination av att han nu mognat så han klarar det och av att tack vare godisdagens magi fick ett mönster/en vana att brytas. Han kanske inte kunde för två år sedan? Bäst att njuta, man förstår att uppskatta kvällsron ännu bättre när den inte alltid varit självklar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s