Gamlingspråk och gangstarap

Arvid är inne i en fas. Han talar rätt ofta dialekt, vår ljuve Parmes. Men han kallar det inte dialekt, han kallar det gamlingspråk. Helt logiskt med tanke på att hans fammo och faffa ju talar just gamlingspråk. Förlåt – dialekt. 

Arvid är inte bra på dialekt. Inte alls. Saknar språkkänsla helt. Hittar på egna ord hur som helst. Böjer andra ord precis som han själv vill. 

– Mammon? kan han ropa på mig när han är på dialektalt humör.

I dag talade han också om faffon. Alltså farfar i bestämd form. Så inte gångbart i de delar av vårt land där den här dialekten används på riktigt. 

Hans största brist med dialekten är ändå kroppsspråket. Så galet förvirrande. Han ser ut som en gangstarappare. Hänger liksom med axlarna. Skakar med händer och breda armar. Det här är helt ologiskt med tanke på att hans fammo och faffa har noll street cred när det kommer till just gangstarap. Jag kan inte för mitt liv förstå varför dialekten framkallar det här i honom. 

Och vi som snart ska åka till Österbotten. Vi bara måste bli av med den här avarten innan vi åker. 


En gång gangster. Alltid gangster.

6 thoughts on “Gamlingspråk och gangstarap

  1. Jag inbillar mig att jag har en liten gnutta gemensamt med dig; är nämligen lite av en språknörd .. Det intressanta är att jag som helfinsk hade till en början ganska svårt att finna känslan i svenskan: vind kändes ju inte alls som tuuli osv. När jag väl hade anammat svenskan blev det lite tvärtom ; jag började i stället, med sorg i hjärtat, rata finskan. Läste bara svenska böcker osv. Efter ytterligare ett antal år återfann jag finskan, och insåg vilket oerhört rikt språk det är. Man kan både hitta på nya ord och böja dem i oändlighet, och ingen kan säga att det är fel! Tänk vilka djupdykningar man kunde gjort om man behärskat flera språk lika fullständigt!

  2. Haha, helt fantastiskt! Lång väg dit ännu men vilket gradumaterial det kunde bli, Arvid och resten av oss andra generationens österbottenemigranter!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s