En vackrare glimt av nåd

Jag vill berätta om dagens gudstjänst. Skulle gärna skriva om en predikan som förändrade min syn på livet eller om sång som fick taket att lyfta. Men jag kan inte. Jag vet inte ens vem som predikade i dag och jag sjöng bara en halv sång.

Men jag vill berätta om dagens gudstjänst. Jag vill berätta om min yngsta dotter. Hon som hängde med sin pappa uppe i kyrksalen. Hon som fick lite livsviktig tumistid med honom, hon som fått betydligt mindre av den varan än sina syskon.

Och jag vill berätta om min son. Han som haft några tuffa dagar efter några korta nätter och som vägrade barnkyrka utan förälder. Jag bestämde mig för att inte vara irriterad över att missa min gudstjänst utan i stället vara tacksam över att jag fick fira hans gudstjänst. Han fick därmed en dryg timme livsviktig tumistid med mig, han som fått mindre av den varan än sina syskon. Och vilken barnkyrka sedan! Vi fick dansa ringlekar, medverka i dockteater och och pyssla julgirlanger. Arvid var Betlehem i dockteatern. Aldrig har jag sett en stoltare och mer rakryggad stad.

Och så vill jag berätta om min äldsta dotter. Hon som nästan aldrig vill gå på de stora barnens program, men som gick i dag. Och som strålade som en sol efteråt. De hade haft så roligt och skrattat så mycket. Och bakat kokosbollar som gudstjänstfirarna fick äta efteråt.

– Vi bara bakade och bakade! Vi pratade inte ens om Gud! sa hon lyckligt på väg till bilen.

Mitt modershjärta sjöng. Prata om Gud kan vi göra – och gör vi – hemma. Men känslan av tillhörighet och familj i kyrkan kan vi inte bygga hemma. Hur gärna vi än vill.

Det var nog en av höstens finaste gudstjänster. Jag behövde nog ingen andlig upptäckt, jag behövde att min älskade familj fick trivas och må gott. Ett bättre gudsmöte, en vackrare glimt av nåd kunde jag inte ha fått denna tredje advent.

Mina fina. Bild: Maria Hedengren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s