Omvägen via Alko

För min del kan matbutikerna gärna sälja starköl. De kan sälja vin och ren sprit också om de vill. För min del är det nämligen absolut inget problem. 

Det är det troligtvis inte för din del heller. Du som dricker medvetet och genomtänkt och planerat. Som lägger en guldkant på en lördag med ett vinglas eller två, men som aldrig skulle gå bananas. Inte ens fast starkspriten fanns på hyllan vid kassakön.

Men det här med alkoholförsäljning i matbutikerna handlar ju inte bara om mig och dig. Det handlar också om de många, många tusentals finländare som dricker på ett okontrollerat och beroende och destruktivt sätt. Det handlar om alla de finländska hem och barn som också i år får en jul som är allt annat än fridfull och där alkoholen är en av de värsta bovarna. 

Alla vi som har tröstat barn som gråter över sina föräldrars alkoholkonsumtion tycker att omvägen via Alko är helt rimlig. Alla vi som har haft tonåringar sovande på vår vardagsrumssoffa för att hemmet inte är tryggt tycker att det finns mer akuta samhällsproblem än svårtillgänglig sprit.

Jag är den första att erkänna att jag inte vet exakt vilken alkohol som ska säljas var. Men jag vet vem som inte vinner något på att trösklarna sänks eller slipas ner helt. Jag tänker på den kvinna som stod bakom mig i butikskön i går. Hon som luktade starkt av alkohol och som desperat försökte dölja det 6-pack öl hon köpte. Hon stod och gömde det krampaktigt under armen, smugglade ner det i en påse nästan innan biträdet hunnit blippa. Åtminstone hon förlorar på att vi kan köpa starkare alkohol i matbutiken.

Och då vet jag också att min egen förlust – en lite längre väg till fredagsvinet – väger lätt i jämförelse. 


Bild: Kavilo photography

2 thoughts on “Omvägen via Alko

  1. Ja, visst blev vi besvikna. Vet inte riktigt hur de tänker? Trots alla varningar av experter. Som tur är blir våra ungdomar klokare idag och dricker generellt sett mindre än tidigare. Trots det var jag och en av mina tonåringar rktigt upprörda då vi hörde nyheten i bilradion idag. Men jag hoppas verkligen nu att det visar sig att experterna fick fel, att finländarna överraskar positivt denna gång. Håller tummarna för det åtminstone.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s