Många sätt

Min förstfödda dotter var ett drygt halvår gammal och jag hade inte upptäckt charmen med föräldraskap. Jag kände mig uttråkad och kvävd och trött och jag undrade om jag någonsin skulle känna igen mig själv och mitt riktiga liv igen.

I min närhet fanns två andra mammor med barn i ungefär samma ålder.  De verkade ha hittat just den där charmen som jag letade efter. De kändes självklara och trygga och bekväma. De kändes glada och nöjda. De verkade tycka om att vara föräldrar.

Det var deras enda gemensamma nämnare.

Den ena hade kört Anna Wahlgren-stil på sin bebis och hen sov klanderfria tolv timmars nätter i eget rum utan mat på natten. Läggdags klockan sju på kvällen och väckning klockan sju på morgonen. Utan undantag.

Den andra körde en helt annan stil på sin bebis. Bebisen sov var som helst och åt ibland två och ibland fyra gånger om natten. När jag frågade när bebisen gick och la sig var svaret:

– Någon gång mellan nio och ett.

Det var liksom bara undantag.

Men båda de här föräldrarna var självklara och trygga och bekväma. Glada och nöjda. Verkade tycka om att vara föräldrar.

De gjorde helt olika men de gjorde uppenbarligen båda helt rätt.

Jag insåg då och har påmints om det många gånger efter det; förälder kan man vara på enormt många olika sätt. Också en bra förälder kan man vara på många olika sätt. Till och med en nöjd förälder kan man vara på många olika sätt.

Påmindes om saken nu igen när Linn skrev om My fyra månader. Ljuvliga My, som har en tonårings drömdygnsrytm och sover mellan sina förldrar. Vars föräldrar älskar att inte behöva ha några principer nu med tredje barnet. 

Hilde är heeelt annorlunda. Hennes dygnsrytm är oerhört spikad, har varit det redan länge. Vi flexar aldrig mer än femton minuter åt något håll och väcker henne från dagsvilan varje dag. Hon har inte sovit i vår säng en enda gång förutom sin allra första natt på bb. Det barnet lever på principer och piltti-burkar.

Både My och Hilde har nöjda föräldrar som antagligen skulle välja samma väg igen. Som alltså nog har valt helt rätt väg, även om de har valt helt olika.

Hitta din väg, ditt sätt. Ditt eget. Fundera på vilka strider du är beredd att ta, vilka saker som känns viktiga för just dig. Lyssna på dem du vill lyssna på och låt resten vara. Inse att du inte måste göra som även om du valde att lyssna. Lita på magkänslan och livskänslan. 


5 thoughts on “Många sätt

  1. Att köra Anna Wahlgren-metoden är INTE ok! Att låta babyn skrika tills den inser att det inte funkar och stänger av sina känslor ger men för livet. Jag vill inte bråka i ditt kommentarsfält men om alternativet är att någon läser det här och kanske tar reda på mer om metoden och kör den så har jag inte samvete att låta bli 😦

  2. Som du skriver. Alla mammor är olika och alla barn är olika och därför fungerar det inte likadant för alla. Jag har slutat läsa mamma bloggar eftersom jag vet hur lätt jag har för att gemföra mig med andra… Huvudsaken är att man vet vad som fungerar bästa för en själv 🙂

  3. Anna Wahlgren metoden går inte ut på att låta barnet skrika sig till sömn. Istället handlar det om att buffa babyn till sömn, bland annat. Absolut inget skrik. Jag körde den metoden med mina ungar och det funkade fint. Håller med dig Amanda, man behöver hitta sitt eget sätt att vara förälder. Tack för en fin text!

      • Sömnen kan verkligen ställa till med problem när ungarna är små (och äldre också, här vill tonåringarna gärna vaka nätterna igenom :)) och man får försöka så gått man kan. Någon metod som funkar för alla finns knappast, man får göra så gott man kan i den situationen man är i. God jul på dig 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s