Begär och behov

Jag ska döda några minuter och går in i en klädbutik. Jag är kanske där tre och en halv minut, högst fyra. Jag hittar åtta saker som jag vill ha. Åtta saker som jag nästan tror att jag behöver.

Hilde skulle vara en dröm i den där ena julklänningen. Och i den där rendräkten. Och en sådan där mössa kunde hon också ha. Den hon har nu åker hela tiden ner över ögonen.

Ingrid skulle tycka om den där glittriga klänningen. Den är helt min stil, skulle hon säga. Och de där byxorna skulle hon nästan behöva. Den där tröjan skulle passa till. Också hon kunde ha en ny mössa och den där halsduken.

Några få minuter. Jag skojar inte. Tyvärr inte.

Åtta saker. Och då hann jag inte ens börja tänka på Arvid. Eller Fredrik. Eller det värsta av allt; mig själv. Om jag hade fått tre och en halv minut på damavdelning kunde det handla om femton plagg.

Femton plagg som jag absolut inte behöver.

Om jag släpps in i en klädaffär tappar jag sinne för proportioner. Och jag förlorar helt min känsla för var gränsen mellan begär och behov går. Människor som jag får inte vistas i klädbutiker. Därför vistas jag heller nästan aldrig.

 Jag drömmer om att någon gång i livet kunna köpa kläder när jag vill, men den tiden är uppenbarligen inte nu. I stället får jag leva med regler och system.

Hilde är således en bebis med regler och system. Hon fyller snart ett år och vi har hittills köpt exakt två klädesplagg åt henne. Två klänningar eftersom hon gick på fyra bröllop i somras. Vi har som uttalat mål att köpa så lite kläder som möjligt åt henne under hennes första år.

Frestelsen är större än jag trodde. Det finns så otroligt mysiga babykläder. Men behovet är också mindre än jag trodde. När hon behöver något finns lösningen troligtvis hemma i något skåp någonstans.

Fler saker löser så otroligt få av våra problem. 

Jag vet det så väl. Men när jag ser ett riktigt bra klädesplagg glömmer jag allt jag vet. Därför tittar jag så sällan som möjligt.

Två klänningar på snart ett år. Jag är faktiskt ganska stolt. Ännu stoltare hade jag varit med en. 


Här är Hilde på ögonsjukhuset. I en body som både Ingrid och Arvid också haft. 

En reaktion på ”Begär och behov

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s