Världen blir större

Ingrid skriver en bok. Så här två dagar in i processen har hon fått ihop 1258 ord. Jag är naturligtvis imponerad. 

Mest imponerad är jag över att huvudpersonen Lena har två storasystrar varav den ena vill bli detektiv och den andra jobbar som polis. Jag gillar också att det finns en farmor och farfar i huset och att farfar i ett av kapitlen går på sångstund tillsammans med Lenas lillebror Micke. På listan över glädjeämnen i boken finns också Lenas sexårsdag. Hon får en mjukisdelfin, en fotboll, en skolväska och en basketboll i present. 

Så där skulle jag ju också kunna skriva en barnbok. Så där möjliggörande för att försöka krossa förlegade och förminskande könsroller. 

Det fina är ju att Ingrid inte gör det därför. Hon har ingen agenda, hon drömmer inte om att hennes bok ska bli utgiven på ett normkritiskt förlag. Hon bara skriver en berättelse som bor i henne, som känns trovärdig för henne. 

Det är ju självklart att flickor får välja mer traditionellt feminina jobb än detektiv och polis. Självklart får farmor gå med till sångstunden. Och självklart får små flickor önska sig dockor till födelsedagen. Men de måste inte. De kan ju annat också, får annat också.

Gårdagens mörkerchock till trots: ibland vågar jag tro att mycket faktiskt blir bättre. Att världen blir större och möjligheterna flera. Att drömmarna inte har några tak.


Den unga författaren fotograferad av sin moster Matilda Audas Björkholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s