Riktigt mörka dagar

Ibland känner jag mig som en dålig mamma. Exempel: varje dag tackar jag min skapare för att Ingrid klarar skolarbetet så självständigt som hon gör, för varje gång jag undantagsvis behöver hjälpa henne med något så kryper några av mina minst attraktiva föräldraegenskaper fram. Om jag någon gång riskerar bli kaxig och stor på mig som morsa är det bara att sätta en matematikbok och ett lite förvirrat barn framför mig. Jag kommer att falla. Hårt.

Och då är jag alltså lärare.

Så med rätta känner jag mig rutten.

Och precis som säkert alla andra föräldrar har jag mörka dagar när jag drabbas av sorg över att just mina helt ljuvliga barn fick en mamma som är så mycket annat än ljuvlig.

Men så kommer riktigt mörka dagar som den här dagen i dag. Då en treåring blir knivhuggen till döds av sin pappa. Då blir jag alldeles gråtig i huvudet och känner att världen är livsfarlig. Och att mina barn nog har det ganska bra i alla fall. Som jag konstaterade i går har de ju faktiskt världens bästa pappa och dessutom en mamma som åtminstone aldrig, aldrig någonsin skulle skada dem med vilja och kniv.

Egentligen vill jag bara att alla våra barn för alltid ska vara under våra lite klumpiga men alltid välmenande vingars beskydd. Men så går det ju inte att leva. Så jag låter väl Ingrid gå till folkdansen ikväll. I reflexväst. Med ännu lite större medvetenhet om att varje dag då vi alla är hela och oskadda är en förunderlig gåva.

Jag tycker tyvärr att just den medvetenheten blir större hela tiden. Det enda som räddar är att tacksamheten också växer. Att gåvorna är många när alla dagar med ljus kan ses som just gåvor.

Jag tog i dag itu med läxan om den digitala klockan med ett betydligt större tålamod än jag egentligen har i mig. Sådant gott gör grymma perspektiv med oss. 

 

Bild: Kavilo photography

En reaktion på ”Riktigt mörka dagar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s