Jag vill inte att han ska börja prata med mig

Jag vill inte möta honom. Han är en äldre man som ser ut att vara påverkad av något annat än livet. Han kan inte ens gå rakt. Han ser ovårdad ut och han ser ut att lukta illa. Han är en sådan där människa som de flesta av oss vill undvika. 

Han är en sådan där människa som Jesus aldrig någonsin skulle undvika. Trots att jag vet det och trots att Jesus är min största förebild söker jag mig så långt åt sidan som jag bara kan. Jag vill inte att han ska börja prata med mig. 

Han börjar. Förstås. Han ger mig det vackraste leende någon människa gett mig i dag och pekar ivrigt mot ett träd. 

– Titta! Det var alldeles gult i går och nu är det nästan helt tomt! säger han fascinerat. 

Jag går nästan sönder. Jag skäms så oerhört mycket – och det ska jag också göra. Hur kunde jag försöka undvika en människa som fascineras av trädens höstresa? Så där som ingen av oss egentligen hinner? Så där som jag tänker mig att trädens skapare alltid hinner? 

Vi talar en liten stund om träd. På svenska är min kunskap begränsad, på finska är den nästan obefintlig. Men jag gör mitt bästa och sedan går vi vidare åt varsitt håll. Jag med barnvagn. Han med vinglande steg. 

Vem är han? tänker jag förundrat och tittar efter honom. Hur har livet behandlat honom, vad har fört honom hit? Och än mer: hur kan han trots sin resa ge mig det vackraste av leenden? Han som säkert får nästan inga? 

Han har något som jag saknar. Något som jag vill ha och behöver.

Det är inte så att jag plötsligt inbillar mig att han är rikare än jag. Nästan ingen är det, jag vet det så väl och jag vet också att det krävs mer av den som har fått mer. Det är kanske livets enda rättvisa. Det krävdes alltså av mig när jag mötte honom och jag levde på inget sätt upp till de kraven. 

Också han är ju det absolut värdefullaste som finns. Nästa gång jag möter honom ska jag försöka påminna honom om det.


Bild: Matilda Audas Björkholm

3 reaktioner på ”Jag vill inte att han ska börja prata med mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s