För Oliver

Jag har skrivit om det förr och jag är beredd att skriva om det igen. Vi som kan vaccinera våra barn ska göra det. 

Igen en gång diskuteras vaccinmotståndet i Jakobstadsregionen. Och igen en gång är debatten förvirrande på tusen olika sätt. Diskussionen blir ett kaotiskt brus – så där som det lätt blir när vi diskuterar sådant som vi egentligen inte behärskar.

Men så finns det en röst som skär genom bruset och landar i mitt hjärta. Våra fina vänner Sandra och Nicklas Holmgård, som lever i just Jakobstad, vet numera mer än de någonsin ville veta om konsekvenser av att vacciner väljs bort. 

Här är en del av Sandras tankar kring den diskussion som pågår nu. Igen. 

”Vår son Oliver har INCL, en sjukdom som gör att han utvecklades normalt tills han var ungefär 1,5 år och gör att han långsamt förlorar sina förmågor. Varje infektion Oliver får gör att han blir sämre och vi vet att en infektion en dag kommer att avsluta hans liv. Vi är beroende av sjukhusvård, varje månad sedan han blev sjuk har vi varit på sjukhus. En läkare har sagt att alla i Olivers närhet ska ta alla vaccin som erbjuds och att vi helst inte ska röra oss där ovaccinerade finns. Försök att tänka er in i vår situation. Var kan vi röra oss? Vi är inte ensamma om det här, många lever med samma rädsla, med vetskapen om att en infektion som många bara ser som en liten influensa, kan ta ett liv. 

Bland kommentarerna skrev en person under pseudonymen Majken så här “När en baby föddes i Bagdad… förde man den för ett dygn till den smutsigaste delen av staden… om barnet överlevde var det levnadsdugligt

Det kan låta hemsk för folk idag… men den som inte orkar bära livets bördor skall inte heller behöva göra det… på min tid fanns inte vacciner… de som gått genom ekluten levde ofta till hög ¨ålder… friska.”

Mitt förnuft säger att jag inte ska bry mig om vad någon skriver anonymt men självklart gör det ont när någon skriver så.

Varje dag kämpar jag och min man för vår son liv. Vi vet att det blir alldeles för kort men vi gör vad vi kan för att han ska få ett gott liv med många bra dagar. Varje gång ni argumenterar för er rätt att låta bli att skydda era barn från svåra sjukdomar kan ni tänka på oss som varje dag kämpar med en sjukdom som långsamt tar vårt barn. Vi som varje dag önskar att det funnits ett vaccin mot INCL. Tack alla ni som tar vaccin och vaccinerar era barn, tack för att ni valt att inte förvärra och förkorta vår sons liv.”

För Oliver. För alla andra barn som kan dö av en sjukdom som de flesta av oss har nåden att se som ofarlig. För alla friska barn, för att de ska få förbli friska och inte drabbas av ”ofarliga” sjukdomars farliga följdsjukdomar.

För dem vaccinerar vi. 

5 reaktioner på ”För Oliver

  1. Tack för ett viktigt inlägg! H. Mamma till en kroniskt sjuk pojke för vilken vaccinationsskyddet är livsviktigt

  2. Jättebra inlägg! Jag hoppas att många vaccinationsmotståndare läser detta och inser vilken skada de bidrar med till sin omgivning.

  3. Vill bara påminna om en sak. För de allra flesta som är kritiska mot vaccin, har sett baksidan av vaccin (alltså vi själva eller våra barn/anhöriga har fått biverkning av vaccin). Det är inget lättvindigt beslut vi/jag har tagit utan flera års ”forkning” av vaccin och bristen på hjälp från sjukvården som ligger bakom beslutet att tacka nej till fortsatt vaccination. Jag vet inte hur mitt barn reagerar på nästa vaccination. Men en sak vet jag å det är att en till sådan reaktion som sonen fick vill jag inte uppleva. Ärligt är jag mera mån om mitt barns hälsa än ”grannens”. Förstår hur ni tänker angående Oliver men jag hoppas ni förstår mej och många med min erfarenhet.

  4. Nu har jag inte läst inläggen i debatten som blossat upp igen, men det jag tänker på är solidaritet. Och om vi ska vara solidariska måste vi kanske tänka på den svagaste länken. Jag har ett barn som reagerade med sjukdom på rotavaccinet. Jag gav aldrig tredje dosen. Min solidaritet var således bristfällig och kom inte att omfatta de barn som dör av en infektion. Däremot var det självklart, och är det i fortsättningen, att låta mina barn bli vaccinerade mot mässling. Här har min solidaritet lyckligtvis uppdaterat sej med dom värderingar jag önskar hysa. Ja till vaccin. Ja till genomlysning och utvärdering av begreppet solidaritet. Ja till omprövning av ställningstagande och åsikt. Ja till omvärdering. Ja till modet att våga ifrågasätta sin egen solidaritet med den som ligger underst

  5. TACK!! Riktigt bra skrivet!! Mamma till en incl gosse och 2 incl barn som redan fått flytta till himlen! Tack även till Sandra som delade med sig av sina tankar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s