Vård av frisk man

Det går inte en enda dag utan att något riktigt märkligt dyker upp i ens medieflöde. Och egentligen är jag glad över att det är så. Den dag jag bara nickar instämmande till allt jag ser där har jag helt klart gått alldeles för djupt in i någon bubbla. Och jag tror verkligen inte på bubblor.

Den här veckans kanske allra märkligaste text finns här och är skriven av Alf B Svensson, legitimerad psykolog. Det märkliga är att han har så fruktansvärt rätt på en del sätt men så fruktansvärt fel på andra.

Han menar att pojkar och flickor är olika och att vi därför måste uppfostra dem på olika sätt. Och där håller jag ju egentligen inte alls med. Jag får något slags anfall när människor säger så, för det tillför så lite av värde.

Men i stycket därpå skriver han så bra. Han skriver att vi måste ställa större krav på pojkar i skolan både vad gäller uppförande och prestationer. Vi ska utveckla pojkarnas sociala kompetens och lära dem impulskontroll. De ska få lära sig städa, laga mat och tvätta så att vård av frisk man inte längre är en så vanlig skilsmässoorsak. Och pojkarna ska börja ifrågasätta porrens förnedrande kvinnosyn.

Amen.

Men är allt det där faktiskt att uppfostra pojkar och flickor på olika sätt? Eller är det att börja uppfostra pojkar på samma sätt som flickor alltid blivit uppfostrade? Får inte flickor redan nu allt det där? Jag tänker på hur låg toleranströskeln är med stökiga flickor i skolor och på dagis. Jag tänker på hur en sjua på betyget ofta anses vara sämre om betyget tillhör en flicka. Jag tänker på hur flickor redan tidigt får för sig att de är varelser som ska värna om andra människor och relationerna till dem. Jag tänker på att kvinnors impulskontroll sällan diskuteras som ett samhälleligt problem. Jag tänker på alla de flickor som städar, lagar mat och tvättar kläder hemma medan deras småbröder och storebröder (!) inte anses behöva klara av det, de är liksom helt okej och helt accepterat att

Om något så tänker jag att jag ska försöka uppfostra min son lite “bättre” än jag uppfostrar mina döttrar. Inte för att jag skulle kräva mer av honom än av dem, men för att samhället runtomkring onekligen verkar låta honom komma undan med mindre. Jag vill ju att han ska bli en lika duglig samhällsmedborgare som de. Och framför allt; jag vill ju att han ska ha en lika stor chans till djupa, meningsfulla och givande relationer till andra människor. Jag vill att han ska få samma känsla för det verkligt viktiga i livet. Trots att han råkar vara pojke. Trots att han råkar vara den nya förloraren.

arvid 2

Advertisements

3 thoughts on “Vård av frisk man

  1. Men när du skriver att du ska uppfostra honom lite “bättre” då blir säger ju du också att det blir lite olika uppfostran beroende på kön. Eller?
    Bara en tanke.

    • Det insåg jag också medan jag skrev inlägget. Men sedan tänkte jag att jag ju också är en produkt av mitt samhälle. Om jag försöker att medvetet uppfostra honom lite “bättre” blir han säkert uppfostrad typ lika bra som flickorna. 🙂

      • Hmm. Ja. Alltså detdär med uppfostran är ju så individuellt på många sätt ändå. Jag tycker att vi hamnar att uppfostra våra flickor lite olika eftersom de är olika sorters personligheter som reagerar olika på olika konsekvenser t.ex. Så uppfostran kanske ser olika ut men “villkoren”, på hur man ska bete sig som människa, borde ju vara samma oavsett kön eller personlighet tänker jag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s