Olika förutsättningar

Är han en prao-elev? hinner jag tänka. Han ser nämligen inte ut att vara en dag äldre än mina elever. Kanske hundra dagar. Yngre.

Men jag inser ganska snabbt att han inte är någon prao-elev. Han är i så fall praon som får sommarjobb. Nej, han är praon som tar över chefens jobb redan till hösten. 

Och han ser fortfarande ut att vara i ålder med de ungdomar jag jobbar med varje dag. 

Han är knappast född i Finland, hans brytning tyder på det. (Lite som min egen brytning, med andra ord.) Den äldre mannen på samma arbetsplats är ännu mindre född i Finland, hans brytning tyder på det och den unga får ofta föra ordet. 

Det finns så mycket handlingskraft och initiativförmåga i den unga mannen framför mig. Han är vänlig och väluppfostrad och välartad och jag finner mig själv hoppas på att han vill vara det. Att han inte bara tvingas vara mycket bättre än vi som är födda här för att ens ha en chans, för att ens få vara med. 

Om det är något jag avskyr så är det nämligen olika förutsättningar. Och det är förstås dumt att avsky något så ofrånkomligt men jag avskyr det ofrånkomligen i alla fall. Jag står inte ut med tanken på att en sextonårig pojke tvingas vara bättre än andra sextonåringa pojkar bara för att hans berättelse fick en så annorlunda inledning. 

Jag hoppas innerligt att hans berättelse får ett lysande slut. Och på något sätt vågar jag nästan tro det. Jag inser ju att vi behöver människor som han. Att världen och Finland behöver just honom. Hoppas vi i ser det och förstår att ta hand om och vara på. Något annat har vi inte råd med.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s