Platser där de blir oro

I vår familj har vi (okej, jag och Fredrik) kommit överens om att ett tuggummi räcker. Någon gång ibland kan man få två tuggummin (okej, jag och Fredrik ganska ofta) men i regel är det ett som gäller. 

Arvid kommer in i rummet och hans mun arbetar. Går på högvarv. Att säga att han tuggar är att säga fel, han gör liksom mer än så. 

– Arvid, hur många tuggummin har du i munnen? frågar jag. 

Som om jag skulle ha råd att ta en sådan fight. Ibland blir det så uppenbart varför jag inte är någons favorit här hemma. 

– Du blir bara arg om jag säger, får han mot alla odds fram mellan tuggorna. 

Och det har han väl i och för sig kanske rätt i, men han vet också av erfarenhet att jag blir ännu argare om han låter bli att säga. 

– Först tog jag tre tuggummin, säger han. 

– Och sedan tog jag tre till, säger han efter en liten paus. 

Drar efter andan. 

– Och sedan tog jag… 

Jag vill inte ens veta. I stället tar jag honom i handen och för honom till bioroskisen i köket. Och ser den i särklass största tuggummimassa jag någonsin sett landa för evigt bland bananskal och brödkanter. 

Nu i efterhand ångrar jag mig lite. Varför tog jag inte reda på? Hur många tuggummin hade han egentligen tagit? Hur kraftig blev smällen när han sprängde de här ramarna? Också?


Han förankrar mig i här och nu. Han är den överlägset bästa medicinen mot tankar som svävar till platser där de blir oro. Oro som ändå inte lägger en enda aln till min egen eller någon annans livslängd. Av tusen orsaker är han livsviktig. Och en av de tusen är den. 

Bild: Kavilo photography 

2 thoughts on “Platser där de blir oro

  1. Detta har inget med inlägget att göra, men skulle du kunna skriva dina bästa tips på hur man hanterar en trotsig 2-3 åring? Vad har funkat för er? Var har inte funkat?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s