Jag är betydligt tjockare

Klänningen är underbart vacker på galgen, men den sitter inte alls bra på kroppen. Den är för stor. 

Vi tar en annan. En nästan lika vacker. Som sitter lika illa. Också för stor. 

Storlek 36. På båda klänningarna. Det finns ingen mindre. Butiken har inte tagit in någon mindre. 

Det är inte på min kropp som klänningarna sitter illa. (Som om det behövde sägas. Som om det inte är uppenbart att jag kan fylla en trettiosexa.) Jag är bara med som smakråd till kvinnan som är för smal för butikens bästa. 

Själv provar jag en helt annan klänning i storlek 40. Den sitter inte heller alls bra på kroppen. Den är för liten.

Jag kunde säkert säga att min klänning faktiskt var av ett annat märke, av en annan modell, att jag relativt nyligen fått barn, att jag helammar en människa, att jag en stund innan gått loss på en lunchbuffét… 

Men faktum kvarstår; jag är betydligt tjockare än min vän. 

Men ett annat faktum kvarstår också; jag är faktiskt inte tjock. 

Jag insåg när vi lämnade affären – båda både tomhänta och normalviktiga – att den här händelsen hade kunnat knäcka mig för tio år sedan. Det är skönt att vara mera svårknäckt nu än då. Det är skönt att inte behöva komma med några förklaringar.

Det är skönt att inte behöva be om ursäkt för den jag är eller för det utseende som är mitt. 

Egentligen behövde jag aldrig. Jag har ju aldrig varit för tjock för att kunna göra något viktigt. Men jag trodde det så länge. Så onödigt länge.

Du behöver inte heller. Hoppas du vet det. Hoppas du känner det. Hoppas du lever det.

2 thoughts on “Jag är betydligt tjockare

  1. En fin och mycket viktig text! Jag kanner igen mig sa mycket i de orden. Jag tror det inte spelar sa stor roll hur vi ser ut, de flesta unga kvinnor kanner att de inte riktigt duger, att de antingen ar for smala, for tjocka eller nagonting annat. Alla unga kvinnor borde fa lasa din text for tyvarr matar samhallet oss jamnt med ett helt annat budskap, att vi maste se ut pa ett visst satt for att duga. Tack for att du delar sa personliga, arliga och fina texter varje vecka! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s