Passionen och barnen

Hur håller man passionen vid liv genom småbarnstiden?

Den frågan fick jag i dag besvara inför en grupp unga kvinnor. En bra fråga. En klassiker. (Och jag bara älskar att den frågan känns just som en klassiker, att jag får leva ett liv där sådana frågor diskuteras ofta.)

Den här gången ställdes frågan med en följdfråga på köpet:

Hur håller man barnen vid liv genom passionen?

Och jag tror att jag svarade något i stil med att barn i regel hålls vid liv. Med det menade jag antagligen att vi i regel kunde fokusera lite mer på passionen än på barnen. För barnen brukat ju klara sig rätt bra. Också där passion råder. Det är väldigt mycket lättare för passionen att stryka med på småbarnstidens altare än tvärtom. Välmående barn kräver alltid sin rätt medan välmående passion är villig att offra sin under perioder men att de perioderna ibland kan bli så långa att passionen plötsligt inte längre finns där. Dessutom tror jag att barn mår bra av att växa upp i närheten av passionen. Att barnens hem långt byggs upp av föräldrarnas relation till varandra och att en relation som innehåller passion utgör ett ovanligt fint och rikt och roligt hem. 

En av de unga kvinnorna bjöd sedan på en berättelse från sin barndom, en barndom präglad av föräldrar som fick passionen att överleva. Hon berättade om hur barndomskompisar kunde kommentera det faktum att hennes föräldrar pussades när de lagade mat eller kramades “sådär bara”. 

Jag tänker att just det där är en vansinnigt bra början för oss som vill tro att passionen har en chans; att alltid pussas i samband med matlagning och att varje dag kramas “sådär bara”. 

Som om det någonsin fanns något “bara” i en kram utan orsak. Det finns ju liksom inget mindre “bara”. 


En gång firade vi tio år av en relation som vill passion. Den gången fotade Kavilo photography.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s