Barn + karriär = sant?

Borde vi tala lite om Sirpa Selännes uttalande om att mammans plats är i hemmet? Om att den som vill göra karriär inte ska ha barn? Och med den mena kvinnor. För aldrig säger ju någon att män som vill göra karriär gör bäst i att välja bort barn. 

Jag blir förstås provocerad. Jag som tror så mycket på delad föräldraledighet och jämställt föräldraskap. Jag som tror så mycket på barnens rätt till tid med båda sina föräldrar. 

Samtidigt blir jag inte provocerad alls. För bakom det tillspetsade uttalandet finns det en sanning. Jag har svårt att tro att barn + förälder med karriär + förälder med karriär skulle kunna gå ihop. Åtminstone inte mina ytterst begränsade insikter i kortast möjliga matematik kommer till någon annan slutsats än att det är omöjligt att få in två karriärer och barn under samma tak. Två jobb och barn – ja. Men två karriärer och barn? Nja. Nej. 

Det går helt enkelt inte att få allt när barnen är små. Två föräldrar kan säkert göra karriär – men inte samtidigt. Inte om helheten ska fungera och alla inblandade må bra. 

Med det sagt; mammor är faktiskt inte bättre på barn än pappor. Pappor är faktiskt inte bättre på karriär än mammor. Den mamma som vill göra karriär ska ha rätt att göra det. Utan att behöva ta emot kritik som alla de pappor som gör karriär slipper. Både mammor och pappor har rätt att göra karriär.

Men barn har rätt till föräldrar mer än någon enstaka timme här och där. I den bästa av världar till båda föräldrarna.

5 reaktioner på ”Barn + karriär = sant?

  1. jag tror det vore viktigt att i sammanhanget faktiskt definiera vad man menar med ‘karriär’, precis som du säger. Om ‘karriär’ också kan vara att båda föräldrar har intressanta jobb, 8-16 och INTE mer, så jo, då går det att kombinera karriär o familjeliv. Men om ‘karriär’ alltid syftar på långa arbetsdagar/tjänsteresor/tjänstemiddagar etc, ja då blir det väl genast knepigare.

  2. Helt rätt! Det är nog få som menar att man som förälder har rätt att försaka sina barn, men det borde inte bli en diskussion om huruvida barnet får det som det behöver bara för att Mamma börjar jobba. Varje familj måste få hitta sin egen väg utan att behöva passa in i gamla könsroller och stereotyper.

  3. Jag håller med. En karriär i taget. Eller två jobb samtidigt. Som bosatt i Sverige känner jag att i vår stad är det två karriärer och ingen tid med barnen som är standarden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s