Våra pengar är inte bara våra

Han heter Collins och fem år gammal. Ena dagen vet vi inte om att han finns och dagen därpå är han vårt fadderbarn. 

För ganska precis tio år sedan blev Fredrik och jag faddrar via world vision till en pojke som då var åtta år gammal. Jag hade tänkt att jag skulle vara en superfadder. En sådan som skickar långa, personliga hälsningar flera gånger i året. Så blev det inte. Jag blev en sådan där ganska dålig fadder som skickade hälsningar ibland, som inte kom ihåg alla jular. 

Men också en ganska dålig fadder är bättre än ingen fadder alls. Också en ganska dålig fadder betalar den månatliga summan prngar för att göra en annan människas tillvaro lite ljusare och bättre. 

Det fadderbarn vi tog oss an för tio år sedan har blivit myndig och har inte längre någon fadder. Så nu fick vi ett nytt fadderbarn. Och jag älskar att han bara blev oss given, denna femåring som heter Collins. För vi halvdåliga faddrar skulle naturligtvis tänka att vi ska ta oss ett nytt fadderbarn men vi skulle troligtvis aldrig komma ihåg att slå slag i saken. 

Nu fanns han bara där. Vårt nya fadderbarn. 

Den här gången har vi barnen med oss och de vill vara superfaddrar. Så de ritade bilder, skrev hälsningar och klistrade in skol- och dagisfoton i det brev som presenterade vår familj för Collins. 

För mig är det viktigt att våra barn vet att våra pengar inte bara är våra. Den som lever i överflöd ska ge vidare. Punkt. (Minst lika bestämd punkt som med luciabilden). Det är också viktigt att våra barn vet att det inte är av pur godhet vi ger vidare utan av ren självklarhet. Det är liksom inte frivilligt. 

Att vara fadder är ett enkelt och konkret sätt att ge vidare. Det är betydligt mer påtagligt än många andra sätt och därmed ett bra alternativ för den som vill engagera också barn. 

I brevet uppmuntrades vi att berätta för vår omvärld att vi är faddrar. Det är det jag gör nu. Och jag tycker förstås att du också ska bli fadder. Om du någon gång tänkt tanken, så ta tanken ett steg vidare. Nu. Kan vi så kan vem som helst. Det finns många olika fadderorganisationer, välj en som tilltalar dig och kör hårt. 

Ge dig själv och din familj en gåva som spelar roll också för någon annan; bli fadder. Helst en superfadder. Minst en ganska dålig.


Collins.

2 reaktioner på ”Våra pengar är inte bara våra

  1. Jag är fadder till två barn, en tjej lika gammal som min dotter och en kille lika gammal som min son. Vissa gånger känns det som om jag borde sluta ge pengar ditåt då vi knappt får det att gå runt hemma MEN hittills har vi fått det att gå runt och hoppas det ska fortsätta så, vill så gärna hjälpa så bra vi kan! Och har tänkt involvera barnen också mer och mer nu då blivit så gamla att kan förstå det blir åt dessa två de ritar osv.

  2. Jättefint att ni är faddrar! Blev själv intresserad..Kan du berätta lite mer! Hur vet man att pengarna far till rätt ställe? Hur går det till praktiskt? Hur länge förbinder man sig? Tacksam för svar : )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s