De värsta minuterna i Hildes liv

När Hilde var 25 timmar ung blev hon undersökt av en läkare. Efter undersökningen skulle vi få åka hem. 

Men vi fick inte det. Läkaren upptäckte ett biljud på hennes hjärta och i stället för att åka hem åkte vi hiss många våningar för en ultraljudsundersökning av det lilla hjärtat. 

Vi kan kalla det ultraljudsundersökning, men vi kan också säga som det var; de 25 absolut värsta minuterna i Hildes liv.

Vi var i ett mörkt rum. Hilde låg på en brits och vi stod runt henne och försökte hålla henne lugn. Läkaren sa ingenting mer än (kanske) hej när vi kom in. Gratulerade inte till bebisen, berättade inte vad som skulle hända eller hur länge det skulle ta eller hur det skulle gå till, sa heller inget om att allt säkert skulle visa sig vara okej. Det enda som kom ur läkarens mun under de 25 minuter som undersökningen pågick var uppmaningen att vi skulle försöka lugna bebisen.

Vet du hur lång tid 25 minuter är när man har fått ett barn för ett dygn sedan och det barnets lilla hjärta plötsligt syns på en skärm utan att någon förklarar och berättar och intygar att allt är okej? Det är vansinnigt lång tid. Jag hann tänka tusen saker. Fredrik minst lika många. Vi var inte alls speciellt oroliga när vi kom in i undersökningsrummet, men vi blev oroliga under tiden som undersökningen pågick. 

Läkaren talade finska. Den underbara barnmorska som var med när Hilde kom till världen talade svenska, vilket gör mig enormt glad och tacksam. Läkaren som gav mig epidural talade också svenska med mig, igen är jag glad och tacksam. Men precis alla andra som vi var i kontakt med på bb talade finska. 

Varför jag tar upp läkarens och vårdpersonalens finska här? Jo, för att jag är helt säker på att de där 25 grymma minuterna hade varit mindre jobbiga om läkaren talat svenska. Jag hade nämligen varit frimodigare då och krävt lite mer förklaring. Nu blev jag bara tyst i möte med läkarens tystnad. Min skolfinska hämmar mig, jag är inte  alls lika kaxig när jag måste vara det på finska. 

Och min kaxighet är ännu mindre när jag är nyförlöst och min nyfödda ligger på en brits för en hjärtundersökning. Då är jag riktigt liten. Och riktigt liten måste jag få vara på mitt modersmål. 

Ingen är kaxig i sin egen eller en anhörigs vårdsituation. Vi är alla små när vi möter läkare och sjukvårdspersonal. Den finska jag kan utanför ett sjukhus är mindre vass och slipad på insidan. 

Och då är jag ändå en relativt frimodig och social person med hyfsat bra självförtroende. Jag har bott i huvudstadsregionen i sju år och talat finska i någon mån nästan alla dagar under dessa år. Jag är alltså väldigt medveten om att jag har bättre förutsättningar för finskspråkig sjukvård än många, många andra i vårt land.

Om mina förutsättningar är så dåliga att jag inte förmår be läkaren förklara trots att jag är illamående och svimfärdig av oro; hur ska det gå för alla dem med betydligt sämre förutsättningar? 

Vi måste kunna lita på att vi får sjukvård på det språk som är vårt, på det språk vi kan vara små på. Och på det språk vi kan kräva vår rätt på. Många i Österbotten har usla förutsättningar för sjukvård på finska. En del i Österbotten har noll förutsättningar, några är kraftigt på minus. 

Att låta sjukhuset i Vasa ha omfattande jour dygnet runt hade varit ett tydligt sätt att visa att också deras rättigheter är viktiga. Att också de är viktiga. 


Hildes hjärta såg bra ut, fick vi veta efter 25 minuters plåga. En plåga som hade lindrats om jag hade vågat vara den jag ville vara där och då. Men jag fick nöja mig med att vara den jag kunde vara, som alltid när jag är på finska. 

7 reaktioner på ”De värsta minuterna i Hildes liv

  1. Har också varit med om samma sak i mars i år då i Karleby. Läkaren sa inte ett ord under hela tiden, vår lilla är lugn som en filbunke och sov genom hela undersökningen. Antagligen berodde denna tystnad språket förstod jag senare. Visst är det bra och det måste finnas vård på svenska, men ibland kan jag även bli arg då vissa är rädda att fråga om dom kan prata finska. För jag har även förstående för att man inte klarar av att förklara allt på det andra språket (kan man själv inte finska skall naturligtvis en tolk sökas efter). Eftersom jag är farmaceut tillyrket klarar jag mig ganska långt på ”sjukhusfinska” och ibland lämnar mycket osagt bara för att läkaren/sjuksköterskan inte vågar fråga om jag kan finska. Detta skrämmer mig att det blir en slags maktkamp där sjukvården inte blir pålitlig på grund av språket och rädsla från personalens sida och att mycket lämnar osagt på grund av språket. Nu har jag svamlat länge nog men detta ämne är ett som ligger mig nära hjärtat.

  2. Håller med tidigare kommentar, hopoas du sände in detta 👌😊 känder verkligen med dig i din berättelse! Skönt att allt var bra!

  3. Kan inte för allt i världen förstå att man inte anser sig behöva kunna finska i ett land där minst 95% har det som modersmål? Har alltid sett det som en självklarhet att lära mig och prata svenska i Sverige.

  4. ….eller om nån hade berättat för dej att många bebisar har biljud på hjärtat vid ett dygns ålder ålder, då fostertidens blodomloppsgenvägar inte ännu hunnit gå helt fast. Vet att man på vissa håll gör den där rutinundersökningen av nya bebisar först då de är 2-3 dygn, av just den anledningen. Har man åkt hem då får man komma tillbaka enkom för den.

  5. Så välformulerat och bra skrivet Amanda! Dethär är ett så lysande men skrämmande exempel på hur det alltför ofta kan se ut för oss finlandssvenskar. Där tangerar du också en mycket viktig detalj, som många ser förbi. Bara för att jag kan tillräckligt bra finska för att prata och förstå finska i vardagen, betyder det inte att jag är kapabel till det när jag själv eller mitt barn är svårt sjuk eller i en akut situation. Då behöver jag bli sedd, hörd och förstådd på mitt modersmål, det andra av de två officiella språken i vårt land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s