I skuggan av det barn som inte fick leva

På söndag är det beräknat att fyra ska bli fem. Vi har skruvat ihop och bäddat spjälsängen. Vi har tvättat de minsta bebiskläderna och röjt plats för dem i ett skåp. Vi har köpt ett skötbord men inte skruvat ihop det. Vi har inte packat någon bb-väska. Vi ska nog snart. 

Vi är fortfarande inte redo men börjar acceptera att vi kanske inte blir mer redo än så här den här gången.

Det har varit en märklig graviditet. På många sätt. Och det barn jag bär på har i viss mån vuxit fram i skuggan av det barn som inte fick leva. Att en god vän förlorade sitt barn när våren blev sommar kom att prägla min graviditet. Och allt annat skulle vara konstigt och kallt. När man på närmare håll än man någonsin ville har fått se ett barn dö redan innan det föddes tar man ganska lite för givet. Det rationella får helt enkelt ge vika för det faktum att det ibland inte alls går som det brukar gå och borde gå.

Man blir så liten, som människa. Å andra sidan har vi ju alltid varit små i mötet med liv och död, det är bara ibland som vi tror något annat.

En sak vet jag; ett liv blir till långt innan ett barn föds. En mamma blir till långt innan hon håller sitt barn. Ett barn kan älskas så oerhört högt så oerhört långt innan det tagit sitt första andetag.

Det är ett mirakel varje gång.


Arvid dag ett. Men han var till långt innan. Älskad långt innan.

Advertisements

4 thoughts on “I skuggan av det barn som inte fick leva

    • Tack för dina vänliga ord! Jag tror aldrig att jag kan förstå, men jag märker ju hur hela mitt förhållningssätt har förändrats. Liten är människan i slutändan, ytterst lite rår hon över.

  1. Fint skrivet. Vi tar så förgivet. Kommer ihåg när jag väntade min son och folk frågade om vi ville veta könet. Det kändes som så oviktigt egentligen. Vilken stor gåva att få ett barn. Brukar påminna mig om hur tacksam jag är.

    • Det är i sanning en stor gåva att få ett barn. Det är bra att påminnas om det, för det är ju onekligen en gåva som också kommer med en hel del annat på köpet. Inget barn är en rakt igenom rosenskimrande upplevelse. Men det gör inte miraklet mindre. Nästan tvärtom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s