Född till att vara pappa

Fler än en gång har folk sagt att Fredrik är född till att vara hemmapappa, som om det skulle förklara våra delade föräldraledigheter. Men alla de gångerna har folk haft fel.

Han är inte alls född till att vara hemmapappa. Han kräver alldeles för mycket yttre stimulans, han är alldeles för opraktisk och han är för dålig på att leka. Han är för ljudkänslig och för morgontrött och får förhöjd puls så fort fler än en person talar samtidigt, vilket händer typ hela tiden hemma hos oss.

När jag tänker efter är jag faktiskt inte säker på att han ens är född till att vara pappa. Men jag vet att han hur som helst valde att bli pappa och att han därmed valde ett uppdrag och ett ansvar. Ett uppdrag och ett ansvar som han också har burit alla dagar sedan hans förstfödda vilade första gången i hans famn. Frågan om huruvida föräldraskapet kommer naturligt för honom eller inte spelar faktiskt ingen roll. Det som spelar roll är vad han gör av det föräldraskap som han har valt.

Och så är det väl för oss alla. Jag har inte råd att gräva ner mig i det faktum att många delar av föräldraskapet rimmar illa med den personlighet som är min. Jag måste bara göra det bästa jag kan av de begränsade resurser som är mina och lita på att det bär. Lita på att kärleken bär.

kass-family-portraits-by-kavilo-photography-9kass-family-portraits-by-kavilo-photography-29

Född till det eller inte – världsbäst är han. Och just nu är han åtminstone alla våra födda barns absoluta favoritförälder. Min bästis, kallar de honom hela tiden.

– Jag har varit bästis med pappa i åtta år och Arvid har varit bästis med pappa i fyra år och bebisen har varit bästis med pappa i noll år, som Ingrid förklarade i går.

Hur länge någon har varit bästis med mig har inte ens diskuterats.

Bilder: Kavilo photography.

6 thoughts on “Född till att vara pappa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s