Mänsklighetens avskum

Jag är den första att skriva under att skräniga gäng som super på tåg är i bästa fall bara irriterande och i värsta fall riktigt skrämmande. Överlag tycker jag att de flesta människor gör sig bäst i relativt nyktert tillstånd och att kombinationen grupp + alkohol på en plats där många andra valt kombinationen ensam + nykter sällan är lika med sant.

Men. Jag är den sista att skriva under rasistiska utrop i högtalare för att läxa upp en grupp människor på tåg. För jo, om konduktören verkligen använde ordet invandrargäng så var kommentaren rasistisk. Punkt.

Alla håller förstås inte med. En pensionär (eller åtminstone någon som valt att kalla sig pensionär i kommentarsfältet) hävdar att “Rasism-ordet har liksom mobbnings-ordet upplevt en väldigt stor inflation, används fel för det mesta! Har själv noll tolerans angående mobbning och rasism, men allt negativt som sägs åt nån är inte mobbning eller rasism.”

Jag stannar där. Jag tycker det är lika intressant varje gång någon som inte är offret tar sig rätten att säga vad som inte är rasism, mobbning, sexism eller liknande. Jag försöker lära mina egna barn och de av andras barn som jag har glädjen att komma i kontakt med att vi människor väldigt lätt sårar varandra också när vi inte menar att göra det. Och i sådana situationer ska vi inte hävda att den andra inte får bli ledsen för att vi inte menade illa, det är bättre att helt enkelt be om förlåtelse för att vi gjorde illa trots att vi inte menade det.

Det är svårt att lära barn sådant som många vuxna inte kan. Som en del pensionärer uppenbarligen inte heller har lärt sig. Man blir ju alldeles matt, men man måste ju fortsätta försöka. Vi kan ju inte ha ett samhälle där alla får välja själva var gränserna går. Speciellt inte när enskilda människors gränser ofta ter sig så godtyckliga. En person som menar sig ha nolltolerans mot mobbning kan väl inte gärna tycka att det är rimligt att en konduktör kallar en grupp människor “mänsklighetens avskum” och “ren skit”. Eller?

Att konduktören tog sig rätten – absurt. Att vissa resenärer hurrade och applåderade – absurt. Att många nu försvarar konduktörens beteende – absurt.

Att jag plötsligt är helhjärtat på deras sida – de som super högljutt på tåg – kanske mest absurt av allt.

Och knappast varken konduktörens, medhejarnas eller pensionärens avsikt. Men så blir det ibland när vi är oskäligt osakliga och ovänliga. Då slår det tillbaka mot oss själva.

Ibland är livet nästan lite rättvist.

kass-family-portraits-by-kavilo-photography-41Den här bilden, liksom min nya header och den där lilla bilden till höger som jag inte har något namn på, är tagen av Kavilo photography.

Advertisements

4 thoughts on “Mänsklighetens avskum

  1. Ja suck att alla ska veta bäst konstant vad som är rätt och fel. Tycker det vore så enkelt om man bara kunde enas om att man “inte skämtar om andra grupper än den man själv tillhör” -alltså skulle homosexuella få dra skämt av den naturen, invandrare om dem själva osv osv! Har följt med så många diskussioner kring detta så känner mig allt matt själv också.
    Men det är bara att jobba vidare och försöka lära våra barn det bästa vi kan. Det är ju hoppeligen den nya generationen som för oss framåt i utvecklingen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s